Skönhetsideal bakom ökande hudcancer

TT

Uppdaterad 2019-07-31 | Publicerad 2018-08-08

Hudcancer fortsätter att öka i Sverige. Anledningen är solen och hur vi förhåller oss till den.

– Man vill bli brun, man uppfattar solbränna som attraktivt, säger Johan Hansson, professor i onkologi på Karolinska Institutet.

Räknat i nya hudcancerfall per capita ligger Sverige på fjärde sämsta plats av 62 länder, enligt ett "hudcancerindex", sammanställt av det tyska expertrådet Derma Plus.

Cirka 3 000 svenskar får diagnosen malignt melanom varje år, och årligen avlider cirka 500 svenskar till följd av sjukdomen. Men så har det inte alltid varit.

– Från att ha varit en ganska ovanlig sjukdom så har malignt melanom blivit en av de tumörsjukdomar som ökar allra snabbast, säger Johan Hansson.

Ökningen motsvarar ungefär fem procent de senaste tjugo åren, med en acceleration motsvarande 6 procent de senaste fem åren.

Ändrade levnadsmönster

Ett sätt att förklara detta är att se till hur vi under de senaste 70 åren ändrat levnadsmönster.

– På 40- och 50-talen hade man inte så mycket semester och man var mer försiktig i solen, säger Weine Josefsson, solstrålningsexpert vid SMHI.

Han förklarar att mer ledig tid och möjlighet att resa utomlands gjort att vi i högre grad börjat utsätta oss för sol.

Att sol i för stora doser är förenat med livsfara är sedan länge känt i Sverige. Men forskning visar också att svenskar ser solbränna som något attraktivt, i större utsträckning än vad människor i till exempel Sydeuropa gör.

– Det hänger delvis samman med skönhetsideal och att man uppfattar det som behagligt att vistas i solen, säger Johan Hansson.

Solresor riskfaktor

Strålskyddsmyndigheten har sedan 2005 kartlagt hur vi förhåller oss till solsken. Under åren har vi tagit fasta på varningarna och blivit bättre på att undvika att bränna oss, i alla fall när det gäller hemmaplan. Annat är det när vi reser utomlands, där UV-strålningen också är starkare än i Sverige – då solar vi med oförändrat beteende.

Myndigheten understryker också att personer som normalt sett inte utsätts för sol, men som i korta och intensiva perioder solar – exempelvis kontorsanställda på strandsemester i Thailand under december – löper extra stor risk att drabbas av hudcancer.

Men om hudcancer upptäcks tidigt är den en av de enklaste cancerformerna att behandla. Den tyska studien pekar också ut Sverige som det land som är bäst på att behandla hudcancer.

– Vi är dåliga på att skydda oss från att få melanom, men vi är bra på att behandla med gott resultat, säger Johan Hansson.

Följ ämnen i artikeln