Tjeckien röstade ja

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-06

Den tjeckiska senaten röstade ja till Lissabonfördraget.

Men än saknas en underskrift av den EU-kritiske presidenten Vaclav Klaus.

Dessutom kan det bli en ny konstitutionell prövning av fördraget.

En suck av lättnad drogs på många håll i EU på onsdagseftermiddagen. Efter en lång debatt stod det då klart att överhuset i det tjeckiska parlamentet godkänt EU:s nya fördrag med siffrorna 54–20.

Premiärminister Mirek Topolanek, som nyligen förlorade en misstroendeomröstning och måste avgå med sin regering på fredag, kan därmed lämna jobbet med något lättare steg.

Riskerade kris

Ett nej hade inneburit ännu ett förödmjukande nederlag för honom som nuvarande EU-ordförande – och det skulle dessutom ha skapat krisläge för hela unionen.

– Jag godkänner inte Lissabonfördraget med någon entusiasm, men jag ser det som vårt pris för medlemskapet i denna klubb, sade Topolanek i debatten som föregick omröstningen.

Lissabonfördraget ska göra beslutsfattandet i EU smidigare nu när unionen har 27 medlemsländer. Det behövs också om fler länder vill bli medlemmar.

Väntar och ser

För att Tjeckiens ja ska bli fullständigt krävs nu bara att president Klaus skriver under. Men han har låtit förstå att han inte har någon brådska och vill vänta tills Irland har haft sin andra folkomröstning i höst.

Senatorer i Topolaneks borgerliga ODS-parti har också aviserat att de tänker kräva en prövning av om fördraget är förenligt med den tjeckiska konstitutionen. Mycket av den hårda kritiken handlar om att Tjeckien måste lämna ifrån sig makt till EU.

Flera kvar

De flesta EU-länder har nu godkänt fördraget, men Tjeckien, Irland, Tyskland och Polen återstår. I Tyskland måste författningsdomstolen säga sitt och i Polen ska presidenten underteckna fördraget.

Cecilia Malmström, svensk EU-minister, gladdes åt det tjeckiska senatsbeslutet.

"Med Lissabonfördraget får EU modernare spelregler och större möjligheter att ta itu med viktiga utmaningar, som exempelvis den gränsöverskridande brottsligheten", framhåller hon bland annat.

TT

Följ ämnen i artikeln