Piratpartiet på väg in i EU

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-30

" De utmanar de andra partierna"

Piratpartiet är på väg in i EU-parlamentet.

Enligt Synovates första EU-valsmätning inför årets val får partiet 5,1 procent.

– Det är en stor framgång. Nu ses de som ett seriöst alternativ, säger Ulf Bjereld, professor i Statsvetenskap.

Enligt mätningen är Piratpartiet det näst största partiet bland 18 till 29-åringar.

Stämmer mätningsresultaten skulle Piratpartiet (PP) få in sin toppkandidat Christian Engström i EU-parlamentet.

Enligt Ulf Bjereld, professor i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är resultatet en framgång för partiet som nu har möjligheten att surfa vidare på samma våg.

– När den mediala uppmärksamheten fortsätter med den här opinionsmätningen kommer Piratpartiet att bekräfta sin ställning och flera väljare kommer att överväga dem som ett mer seriöst alternativ än tidigare.

– Om de bara hade fått säg, 1,5 procent, hade man kanske uppfattat det som en bortkastad röst.

Unga väljare

Men det finns två hinder som Ulf Bjereld ser på Piratpartiets väg in i EU-parlamentet.

Den största delen av väljarna är väldigt unga.

Piratpartiet är relativt nytt och litet som parti.

– De är näst störta parti bland 18 till 29 åringar, det är klart att det är bra att ha med sig ungdomen, men samtidigt är det den gruppen som är minst benägen att rösta på valdagen.

– Det andra är att man är ett litet och nytt parti. De har ingen stor riksorganisation, vilket gör att det kan bli problem att ordna med valsedlar till alla orter. Där kan de tappa många spontanröster, säger Ulf Bjereld.

Tar röster

Enligt Synovates mätning så tar Piratpartiet största delen av sina väljare, de flesta unga och män, från Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Det är ytterligare ett problem med Piratpartiet att de är så en enkönade, de flera av medlemmarna och sympatisörerna är män. Dels väljer man bort halv mänskligheten och kan riskeras att uppfattas som ett ungt gubbparti, säger Ulf Bjereld.

Moderaterna är största parti inför valet den 7 juni, med 29,7 procent och sex mandat mot 18,2 och fyra mandat i EU-valet 2004.

Har blivit en utmanare

Också Socialdemokraterna får fler röster än förra gången 29,2 mot 24,7. Både M och S förlorade till Junilistan som fick 14,4 procent av rösterna i förra valet. I den här mätningen får listan 1,3 procent.

– Allt det här stärker Piratpartiet chanser, man kan inte avfärda dem. Och enligt det rådande opinionsläget har de blivit ett seriöst alternativ. Jag tycker också att det är viktigt att komma ihåg att Piratpartiet inte är ett enfrågesparti, utan har en sammanhållande ideologi, som gör dem till en seriös utmanaren till de andra partierna, säger Ulf Bjereld.

Partiernas röster i procent med siffrorna från förra EU-valet inom parentes: M 29,7 (18,2), S 29,2 (24,7), FP 9,0 (9,8), C 5,4 (6,3), KD 5,2(5,7), V 5,8 (12,8), MP 7,0 (5,9), Junilistan 1,3 (14,4) och PP 5,1.

Mätningen publiceras i Dagens Nyheter. 1 496 personer intervjuade 20–27 april.

Följ ämnen i artikeln