Vedeldning kan leda till demens

Publicerad 2018-06-14

Att elda med ved kan vara lika skadligt för hälsan som att bo bredvid en hårt trafikerad väg visar ny forskning från Umeå universitet. Arkivbild.

Röken som bildas när man eldar med ved kan vara lika skadlig som avgaser enligt forskare vid Umeå universitet, rapporterar SVT Västerbotten.

Forskarna har studerat luften i människors boendemiljö och att andas in röken från vedeldning orsakar både astma, högre risk för hjärtkärlsjukdom och ökar även risken för demens.

– Vi ser att människor som bor i områden där det eldas mycket med ved har större risk att drabbas, och även de som bor granne med någon som vedeldar löper ökad risk, säger Anna Oudin, forskare i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, till SVT.

15 års forskning

Forskarna har tillsammans med SMHI i Norrköping studerat insjuknande i demenssjukdomar under en 15-årsperiod och jämfört med halten av partiklar från trafik och vedeldning.

– Det har tidigare gjorts studier när man har sett allvarliga hälsoskador av vedeldning men man har inte kunnat kartlägga svenska folkets utsatthet tidigare, det är först nu vi har bra data för vedrök, säger Anna Oudin.

Resultaten från studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Plos One.

ANNONS