Flera döda i upplopp i Tibet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-14

Ambassadpersonal hörde skottlossning

Upplopp i Lhasa. Demonstranter kastar sten mot en polisbil. Butiker och bilar stacks i brand när demostrationerna urartade i våldsamma kravaller på fredag den 14 mars. Polis avfyrade tårgas och skottlossning hördes också, enligt pesonal vid amerikanska ambassade.

Enligt exiltibetaner sköt polisen rakt in i folkmassan som demonstrerade i Lhasa.

Vittnen beskriver fruktansvärda scener och döda människor.

Kina anklagar Dalai Lama för att stå bakom oroligheterna.

Tibentaner i exil i Nepal visar sitt stöd för oppositionens demonstranter i hemlandet, i en anti-Kinaaktion. Ljusmarchen stoppades senare av nepalisisk Polis.

Trupper hade sent på eftermiddagen omringat de tre största buddistklostren i Tibets huvudstad Lhasa och många befarade att våldet mot munkarna skulle trappas upp under natten.

Anklagar Dalai Lama

Enligt Radio Free Asia i Nepal sköt polisen skarpt rakt in i en grupp om cirka 400 demonstranter som samlats vid en marknad i Lhasa. Man avfyrade också tårgas för att skingra folkmassan.

– De skickade in all militär i hela området. Det var stridsvagnar, det kan ha varit hundratals stridsvagnar och man sköt rakt in i folkmassan, säger ett ögonvittne till Radio Free Asia, som har säte i grannlandet Nepal.

Enligt den kinesiska nyhetsbyrån Zinhua är kravallerna resultatet av ”sammansvärjningar som är dömda att slå slint". Kineserna anklagar också Dalai Lama för att stå bakom det man kallar sabotage i Lhasa.

– Anklagelserna är helt grundlösa, säger en talesman för Dalai Lama via telefon från Dharamsala i Indien i en intervju med franska nyhetsbyrån AFP. Dalai Lama uppmanade tidigare på fredagen den kinesiska regimen att inte använda våld mot befolkningen i Tibet.

Skottlossning

Den amerikanska ambassaden i Lhasa i Tibet uppgav tidigare under dagen att den fått in vittnesmål från anställda som hört skottlossning i Lhasa.

Den amerikanska ambassaden har nu via e-post varnat amerikanska medborgare från att vistas i huvudstaden.

– Vi har inga varningar eller generella reseråd som gäller Tibet. Vi vet inte heller om det finns svenskar i området, säger Petra Hansson vid svenska UD:s presstjänst i Stockholm.

”Mycket kaotiskt”

Protesterna mot det kinesiska styret har pågått i en vecka.

På fredagen urartade demonstrationerna. Tårgasrök syns på bilder och både butiker och bilar, inklusive polisbilar, har stuckits i brand i centrala Lhasa, rapporterar AP.

Mellan 300 och 400 personer uppges ha deltagit i fredagens demonstrationer mot det kinesiska styret i Tibet.

– Nu är det mycket kaotiskt ute. Folk har bränt bilar och motorcyklar och bussar. Det är rök överallt och de har kastat stenar och krossat fönster. Vi är rädda, säger en invånare i Lhasa till AFP tidigare idag.

Ett par hundra människor ledda av buddhistmunkar genomförde också en snabb protestaktion i staden Xiahe i nordvästra Kina på fredagsmorgonen, rapporterar AFP. Många tibetaner bor i Xiahe.

Dalai Lamas uppmaning

Tibets religiösa ledare Dalai Lama gjorde under dagen ett uttalande:

– De här protesterna är ett bevis på den djupa ilska som det tibetanska folket känner under den nuvarande regeringen.

– Därför uppmanar jag den kinesiska regimen att sluta använda våld och ta itu med med den ilska som det tibetanska folket känner sedan länge genom en dialog med det tibetanska folket, sa Dalai Lama.

Tipsa |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln