Googlade sig till drömjobbet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-10

Så här lyckades han

Uttrycket ”så här har vi alltid gjort” finns inte på Google, berättar Torbjörn Svanteson.

Sökmotorjätten Google är en av världens mest attraktiva arbetsplatser. Torbjörn Svanteson började plugga företagsekonomi av en slump – fick jobb på Google i Dublin.

Gratis frukost och lunch, gym och pilates, tv-spel, biljardbord och fussballturnering – bilden av Google som ett företag som satsar på de anställda stämmer. Men det var framförallt möjligheten till ett spännande jobb utomlands som lockade Torbjörn Svanteson att flytta till Dublin. Nu arbetar han med online-marknadsföring, så kallade Ad-Words, på Google.

Öppna för idéer

– Det som är spännande med jobbet är att jag får arbeta med en bred grupp kunder, som alla har sina olika önskemål och utmaningar. Det som utmärker Google som arbetsplats när det kommer till arbetsuppgifter är den stora flexibilitet som finns. Uttrycket ”så här har vi alltid gjort” finns inte på Google, utan om någon presenterar en ny och spännande idé så får man utrymme att utveckla den i ett projekt, berättar Torbjörn.

Han har en gedigen utbildning i bagaget. Förutom en ekonomie magisterexamen från Uppsala universitet med företagsekonomi som huvudämne, har han även pluggat ett år i USA och läst en Fil. mag i bland annat etik, östasiatisk kultur och religion. Att det blev just företagsekonomi var mest en slump.

– Jag tänkte att företagsekonomi var ett ämne jag skulle ha nytta av oavsett vad jag gör. Sen märkte jag att jag tyckte om ämnet och fördjupade mig inom internationellt företagande, säger Torbjörn.

Talas över 40 språk

Han säger att det var hans engagemang i internationella frågor som ledde honom till Google. Företaget värdesätter olika erfarenheter och kompetenser, men tittar särskilt på vad man engagerat sig i förutom studierna. Torbjörn var aktiv i en internationell studentorganisation och gjorde även en lång praktik i Litauen.

– Om jag tänker efter så var det tuffaste egentligen inte rekryteringsprocessen, utan utmaningen var att skaffa de erfarenheter man behöver för att jobba på Google, säger han.

Han berättar att Google är mycket grundliga när de rekryterar och att man inte bara ska passa för arbetsuppgifterna utan även fungera med teamet och företaget som helhet. Efter snart ett år trivs han väldigt bra. Bara på hans avdelning pratas det över 40 språk.

– Jag tycker att det är mycket nyttigt att arbeta utomlands eftersom man får erfarenhet att arbeta och klara sig i en miljö olik den man är van vid. Man lär känna sig själv på ett annat sätt när man arbetar utomlands, säger Torbjörn.

Följ ämnen i artikeln