Offren i fokus på katolskt toppmöte

TT

Publicerad 2019-02-25

Anders Arborelius. Arkivbild.

Det är ett stort arbete som ligger framför katolska kyrkan. Kyrkan är stor och alla har inte förstått omfattningen av de sexuella övergrepp som begåtts.

En viktig aspekt är att man nu fokuserar på offrens situation, säger den svenska biskopen, kardinal Anders Arborelius.

Påve Franciskus fördömde i hårda ordalag sexuella övergrepp i sin avslutande predikan.

– Påven gav en predikan som var mycket uppriktig och rak på sak. Det är ett stort arbete som väntar både i Rom och i resten av världen, säger Anders Arborelius, till TT.

Men många offer var besvikna efter konferensen, en besvikelse Anders Arborelius har förståelse för. Förväntningarna var höga och de drabbade hade hoppats på konkreta åtgärder. Men syftet med mötet var ett annat, förklarar Arborelius.

– Mötet handlade om samvetsrannsakan och att medvetandegöra. I vissa delar av världen är man inte medveten om omfattningen och det här var en samlad insats för att uppmärksamma det.

Möts i Trondheim

Anders Arborelius var inte själv på plats i Vatikanen, den danske biskopen Czeslaw Kozon deltog för den nordiska biskopskonferensen.

– De nordiska biskoparna kommer snart att mötas i Trondheim och då får vi veta om det är något särskilt vi måste tänka på.

I 21 punkter har påven sammanfattat riktlinjer för hur man ska gå vidare med arbetet mot sexuella övergrepp. De handlar om att skapa handlingsplaner, till exempel att man ska ta in utredare utifrån kyrkan och öka medvetandet inom kyrkan om hur sexuella övergrepp sker och hur man kan förebygga dem.

Att katolska kyrkan är så stor och finns i så många olika länder försvårar arbetet. I de nordiska länderna ligger man långt fram, medan man i andra inte kan räkna med hjälp från polis och myndigheter om man slår larm om övergrepp som begåtts inom kyrkan.

– Påven belyste att det är väldigt svårt i vissa kulturer, men att vi i kyrkan måste göra vad vi kan så att det inte förekommer i våra miljöer. Det handlar om att förebygga och skapa en säker och trygg miljö och att komma till rätta med tystnadens kultur.

Hantera celibatet

Att katolska präster lever i celibat är något som utanför kyrkan ofta lyfts fram som en orsak till att så mångas sexuella övergrepp sker. Anders Arborelius säger att det är viktigt att man redan under utbildningen förklarar vad det religiösa livet innebär och är uppmärksam på att det kanske inte är alla som klarar det.

– Det är angeläget när man utbildar präster att man upptäcker personer som har problem. Det har ju visat sig att man prästvigt personer som inte kan hantera celibatet.

Även om många som utsatts för övergrepp var besvikna, lyfter Anders Arborelius fram att det faktum att offren gavs så stort utrymme var en väldigt viktig aspekt av mötet.

– Det är något som är väldigt tydligt både i påvens uttalande och i hur man byggt upp konferensen. Man har låtit offren stå i centrum och förflyttat tyngdpunkten till deras situation.

ANNONS