Breivik-försvararen: "Tusen sätt att döda Lippestad"

Publicerad 2013-04-18

Breivik-försvararen Geir Lippestad släpper i dag boken "Det vi kan stå för" i Norge.

I boken skriver han om hur utstött han kände sig när det stormades kring honom efter att han tog på sig att försvara Anders Behring Breivik, om sömnlösa nätter och hoten mot hans familj, skriver VG.

"Det stormade på sociala medier och det var storm i nära relationer," skriver han i boken.

Boken handlar om Geir Lippestads liv före och efter 22 juli 2011. Enligt VG är ett av bokens kapitel ägnat åt att berätta om hur han kände sig utstött för att ha tagit på sig att vara försvarare till Breivik. Han fick mängder av samtal och meddelanden från såväl journalister som privatpersoner.

"De flesta av deras budskap var fulla av ilska, frustration och hot. Jag noterade att det kunde finnas tusen sätt att döda Lippestad på. När vi norrmän är riktigt arga på något är det inte bara huvudet som ska rivas av," skriver Geir Lippestad i boken.

Han skriver också att många av hans klienter och organisationer han hade uppdrag för var skeptiska. När han gick genom Oslo på väg till jobbet fick han höra att han borde hålla sig hemma. Dessutom hade en av hans kollegor blivit rasande när han fått veta att Geir Lippestad tagit på sig uppdraget.

"När jag nästan över en natt gick från att vara deras förtrogne till att vara helt spetälsk, det var tungt att bära ovanpå alla hemskheter jag fick höra under förhören med Breivik."

Krävande  för familjen

Boken berör också hans familjesituation. Geir Lippestads familj består av honom själv, hans fru Signe och åtta barn, varav två har funktionshinder. Bland annat skriver han om hur hans fru inte alltid varit där och stöttat honom när han väntat sig det, men hyllar henne för att hon höll koll på parets åtta barn under den intensiva perioden.

"Jag irriterar mig fortfarande av och till på att hon nästan undvek att hantera frågan jag jobbade med. Men i efterhand ser jag att just det att hon inte gick in i det var nyckeln till att vi lyckades slutföra ett lopp som blev väldigt slitsamt och krävande – för oss alla."

"Hur kunde detta ske?"

På en presskonferens för bokens lansering som hölls under torsdagsförmiddagen berättar Geir Lippestad att han inte kunnat sova under natten – för att boken varit väldigt personlig. Han berättar också att han med boken vill belysa frågor som han inte tycker tagits upp tillräckligt efter terrordåden 22 juli.

– Hur kunde detta ske – att en norsk pojke som växer upp i Norge blir extrem? Det är inte säkert att det bara är han i Norge som är det. Attityden han har är en attityd som många har. Hur växer sådana attityder fram? Det är en viktig fråga som inte tagits upp, säger han under presskonferensen, rapporterar VG.

Barndomsvänner medverkade vid bombdåd

Enligt norska tidningen Dagbladet skriver han i boken att hans barndomsvänners öden hjälpt honom att "stå ut med att jobba 12-14 timmar varje dag för att skydda en demon." Tre av hans gamla vänner ska ha blivit kriminella och bland annat medverkat vid bombningen av Østbanehallen i Oslo 1982, när en hemmagjord bomb dödade en 19-årig kvinna och skadade elva personer. Även i deras fall har han i många år frågat sig hur det kunnat bli som det blev för dem.

"Hur var det möjligt att med samma bakgrund, samma livsmiljö, samma grupp av vänner, samma lärare, samma idrottsförening kan utvecklas så olika att några av oss sprängde en bomb medan andra utbildade sig och blev ansvariga medborgare?" skriver han i boken. "Hur är det möjligt?" ska också ha varit en av de första frågorna han ställde sig själv när han först träffade Anders Behring Breivik.

Enligt VG ska det ha funnits ett stort förhandsintresse för boken, som ska vara såld till flera länder.

Anders Behring Breivik ska inte ha fått någon kopia av boken.