Apples vd varnar för risk med Iphonehack

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2016-02-25

Apple vd Tom Cook säger att det "vore dåligt för Amerika" om företaget skulle hjälpa FBI att hacka sig in i en massmördares Iphone.

– Det handlar inte om en telefon – det handlar om framtiden, säger han i en tv-intervju med ABC News.

I sin första intervju efter domstolsbeslutet som tvingar företaget att hjälpa FBI att hacka sig in en massmördares Iphone, säger Apples vd Tim Cook att beslutet är dåligt för hela landet och att han är beredd att driva fallet till landets högsta domstol om det så krävs.

Bakgrunden är ett bråk som blossat upp mellan bland andra den federala polisen FBI och amerikanska IT-jättar. En domstol har beordrat Apple att förse polismyndigheterna med mjukvara så att en mobiltelefon, som hörde till massmördaren Syed Farook som tillsammans med sin fru sköt ihjäl 14 människor i San Bernadino, ska kunna låsas upp och det krypterade innehållet plockas ut utan att det raderas automatiskt.

Oroas för "nästa steg"

– Fallet handlar om framtiden, om regeringen kan tvinga Apple att skriva kod som vi tror gör hundratals miljoner kunder sårbara över hela världen, säger Cook och fortsätter:

– Det enda sättet att få ut informationen – i alla fall som det ser ut nu, det enda sättet vi känner till – vore att skriva mjukvara som vi ser som en sort som motsvarar cancer, säger Tim Cook till tv-kanalen.

Cook frågar sig också vad nästa steg blir; att tvinga mobiljätten att skriva kod som kan starta kamerorna på mobilerna för att bedriva övervakning?

På frågan om vad han vill säga till massmördarens offer, som vill att Apple hjälper utredarna, svarar Cook:

– De har mina djupaste sympatier och vad de gått igenom borde ingen behöva gå igenom. Apple har samarbetat med FBI till fullo i det här fallet, de har bett oss om all information vi har om den här telefonen, och vi gav dem all information vi hade.

Sägs försvåra

Mobiljätten Apples tekniker sägs arbeta på lösningar som ska göra det omöjligt att ta sig in i en låst Iphone, uppger New York Times och hänvisar till personer som står nära företaget och säkerhetsexperter.

Om företaget lyckas kommer det att leda till betydande svårigheter för de brottsbekämpande myndigheterna i landet, skriver tidningen.

Cook säger till ABC att han kommer att försöka prata med president Barack Obama om att nå en bättre väg i frågan.

Den 16 februari skrev Tim Cook även ett öppet meddelande där han redogjorde för sin syn på kravet från USA:s regering med anledning av att han anser det hota säkerheten för företagets kunder.
”Detta ögonblick kräver offentlig diskussion, och vi vill att våra kunder och människor runt om i landet förstår vad som står på spel”, skriver han bland annat.

Aftonbladet-TT