Brännskadade flickor vårdas i London

Publicerad 2013-08-10

Pappa blev skräckslagen av fotografi

De två 18-åriga flickor som utsatts för en syraattack i turistparadiset Zanzibar har flugits hem till London för vård.

De vårdas av specialister för sina brännskador, men ska efter omständigheterna må bra.

Flickorna, Kate Gee och Kristie Trup, som fick syra kastad på sig under en promenad har idag landat i London. Där får de nu specialistvård för sina skador. Kate Gees pappa, Jeremy Gee, fick innan hemkomsten se en bild på sin dotters brännskador och sa då till tidningen Daily Mail att det är "helt fruktansvärt" och "värre än man kan föreställa sig." Men enligt den senaste rapporten från sjukhuset mår flickorna, efter omständigheterna väl, skriver The Telegraph.

Brännskador i ansiktet

Överfallet skedde under natten till torsdagen i det populära turistmålet Zanzibar i Tanzania.

De två 18-åringarna, Kate Gee och Kristie Trup, – som volontärarbetar i landet – var på promenad i stadsdelen Stone Town i regionens huvudort. Plötsligt attackerades de av två män på en moped – och fick syra kastad i ansiktet. Mopedisterna ska ha passerat en rad andra turister på gatan innan man slängde syran på de två flickorna. Flickorna fick syra i ansiktet, på halsen, benen och ryggen vid attacken dessutom ska de ha bränt sina händer när de desperat försökte torka bort syran.

– Motivet till attacken mot volontärarbetarna, som båda är 18 år gamla, är fortfarande okänt, säger vice polischefen Mkadam Khamis, uppger Sky News.

Har utlyst stor belöning

Kvinnorna flögs till sjukhuset i Tanzanias största stad Dar es Salaam. Under tiden på sjukhuset fick de ett besök av Tanzanias president Jakaya Kikwete. Vilket troligen är ett tecken på att landet är mycket rädd om sin lukrativa turistnäring. Enligt BBC har lokal polis utlyst en belöning på 4 000 pund för information som leder till att förövarna grips. Samtidigt uppger polisen att fem män har frihetsberövats och misstänks för inblandning i attacken.

Första attacken mot turister

Kate Gee och Kristie Trup har judisk bakgrund och arbetade som volontärer på en skola i landet. Enligt Daily Mail hade båda flickorna fått instruktioner om att klä sig i lämpliga kläder och undvika att bära något som visade att de var judinnor.

Det är första gången som turister utsätts för en sådan attack i det populära turistmålet, sade polisen på torsdagen.

Det brittiska utrikesdepartementet fick reda på händelsen i går kväll.

– Vi är medvetna om incidenten och erbjuder konsulärt stöd, säger en talesperson för brittiska UD, enligt The Guardian.