”Inget har lämnats åt slumpen”

Publicerad 2013-09-04

I dag träffas Obama och Reinfeldt: Det är oftast mer informellt än vad man kan tro

Allt är förberett in i minsta detalj.

I en timme ska stats­minister Fredrik Reinfeldt (M) samtala med president Barack Obama.

Så här går mötet till.

I eftermiddag hålls för första gången i Sverige ett bilateralt möte med en amerikansk president.

Statminister Fredrik Reinfeldt (M) kommer att leda samtalet med president Barack Obama på regeringshögkvarteret Rosenbad i Stockholm under ungefär en timme. Aftonbladet har kartlagt hur mötet går till.

Innan de stänger dörrarna fotas ledarna i ett par minuter och tar bland annat den klassiska bilden där de skakar hand. Enligt vad Aftonbladet erfar är det endast ett fåtal medier från USA och Sverige som får hänga med upp i mötesrummet.

- Det händer alltid att en reporter försöker slänga ur sig en fråga. Presidenten kan svara på den eller så sitter de bara tysta tills fotograferna har lämnat rummet, säger Hans Dahlgren, UD:s tidigare kabinetts­sekreterare.

En del småprat

Dahlgren har varit med på många möten med internationella ledare då Ingvar Carlsson och Göran Persson var statsministrar.

Enligt honom hålls Reinfeldt och Obama möte troligtvis i regeringens sammanträdesrum på Rosenbad.

- Där sitter säkert svenskarna på ena sidan bordet vid fönstren och amerikanerna sitter på andra sidan med utsikt över riksdags­huset.

Samtalet kommer avhandla internationella frågor och bilaterala, det vill säga mellan de två länderna. Det blir också en del småprat.

- Det är ofta mer informellt än vad man kanske föreställer sig. Ronald Reagan var känd för sin förmåga att få den han talar med att känna sig väldigt avspänd. Han var verkligen intresserad av den han talade med. Det tror jag gäller flera andra amerikanska presidenter, säger Dahlgren.

Reinfeldt har träffat Obama minst tio gånger sedan presidenten tillträdde på sin post för fyra och ett halvt år sedan. Samma år besökte stats- ministern Obama i Vita huset.

Under en timme hinner ledarna gå igenom flera frågor, men sällan på djupet.

- Vår stund tillsammans handlar väldigt mycket om att det är två politiska ledare som tillsammans för ett fritt samtal, säger Fredrik Reinfeldt.

Ska vara jämnstarkt

Vid bordet har både Reinfeldt och Obama med sig flera tjänstemän och i vissa fall ministrar. Delegationerna ska vara jämstarka, både i politisk tyngd och i antal. Det är ändå fram- för allt partiledarna som resonerar i överläggning­arna.

- Det är viktigt för oss som jobbar nära en stats­minister att själva höra vad som faktiskt sägs. Vi ska följa upp den typen av frågor. Sedan kan det vara någon gång att man behöver skicka någon lapp eller säga någonting, säger Hans Dahlgren.

Läser på om varandra

Under mötena sker sällan några överraskningar. De är förberedda in i minsta detalj. Respektive land har inventerat alla möjliga frågor som det själv vill ta upp och driva.

- Sedan, lika viktigt, fundera på vilka frågor som den andra sidan kan tänkas ta upp som man måste vara förberedd på och kunna kommentera.

Båda parter läser även på om sin samtalspartner för att underlätta mötet.

Till förhandlingarna serveras kaffe och mineralvatten, eventuellt något bakverk.

När mötet börjar lida mot sitt slut tar Reinfeldt som värd ton. Han sammanfattar samtalet och i bästa fall - parternas överrenskommelser.

- Även de är ofta förberedda, säger Hans Dahlgren.

Följ ämnen i artikeln