Fler skurar över Söderhamn

Publicerad 2013-08-12

Extrema mängder regn ställde igår till med problem omkring Söderhamn.

Norralatunneln är fortfarande avstängd och flera platser har drabbats av stora översvämningar.

Nu är ett nya skurar på väg.

Igår drog ett stort regnoväder över södra Norrland och lämnade delar av Hälsingland under vatten. Söderhamn är den ort som har drabbats hårdast. Över 120 millimeter regn föll på vissa håll. Ett passagerartåg satt fast i Norralatunneln under flera timmar på grund av översvämningarna. Enligt presskommunikatör på Trafikverket Bodil Sonesson är prognosen att tunneln ska vara öppen för tågtrafik klockan 18:00 ikväll.

I samhället Vågbro var en bro avspärrad på grund av översvämning. Vattennivån i mataffären i Vågbro var nästan en meter. Enligt brandmästare Stefan Sandén har ingen ännu kommit till skada på grund av översvämningarna.

– Vi ser stora materiella skador, men som tur är har ingen person råkat illa ut. Vattnet sjunker sakta undan. Man kan ta sig in i mataffären i Vågbro nu, men flera vägar är fortfarande avstängda, säger han.  

Moa Sandkvist bor i Söderhamn, men åkte igår till Vågbro för att hjälpa en vän vars källare var fylld med vatten.

– Det var väldigt mycket vatten överallt och vi hade svårt att ta oss fram med bil. Mataffären var helt översvämmad, säger Moa Sandkvist.

De stora mängderna regn har ännu inte runnit undan och idag väntas nya skurar.

– Det har varit mycket kraftiga regn och åskskurar i Hälsingland. Idag ser regnet ut att fortsätta, men det är svårt att säga exakt hur mycket. Det blir inte lika stora skurar som igår, men om alla brunnar redan är fyllda är finns det risk för fler översvämningar, säger Linnea Rehn meteorolog på SMHI.

ANNONS