Resor till Egypten ställs in till oktober

Publicerad 2013-08-16

Charterbolagen Ving, Fritidsresor och Apollo ställer in alla resor till Egypten fram till mitten av okotber.

UD bedömer att det är för osäkert att resa dit.

– Det finns en oro för att situationen ska eskalera, säger Anna Hagberg vid Ving.

På grund av det oroliga läget i landet avråder Utrikesdepartementet från alla resor till Egypten. De stora charterbolagen Apollo, Ving och Fritidsresor ställer därför in samtliga resor fram till mitten av oktober.

– När UD avråder ett resmål arrangerar vi inte resor till det landet. Vi följer UD:s rekommendationer och ställer in alla våra resor till Egypten fram till den 13 oktober, säger Kajsa Moström, informationschef vid Apollo.

Fritidsresor ställer in alla inbokade resor fram till den 12 oktober och Ving fram till den 19 oktober.

”Inom närmsta dygnen”

Totalt drabbas omkring 1 600 gäster av resestoppet, enligt TT.

De omkring 500 svenskar som just nu befinner sig på plast i eller omkring turistorten Hurghada, kommer att flygas hem så snart som möjligt, uppger samtliga charterbolag.

– Vi kommer att ta hem alla våra gäster inom de närmsta dygnen, senast på måndag, säger Anna Hagberg, informatör vid Ving, och påpekar att det är relativt lugnt där nere nu.

– Det finns en oro för att situationen ska eskalera. Men vi har inte fått några rapporter av vår personal om några oroligheter, mer än demonstrationer. Våra gäster har inte märkt av det så mycket.

Får pengar tillbaka

De gäster som tvingas avbryta sin semester kommer att få pengar tillbaka i form av en utbetalning som baseras på antalet förlorade semesterdagar. De som flygs hem på ordinarie hemresedag kommer däremot inte att få någon kompensation.

De som har inbokade resor till Egypten framöver kommer att ha möjlighet att boka av sin resa, eller flytta fram den till ett annat datum.

–Vi kommer att kontakta dem och försöka hitta en ny resa. Lyckas vi inte med de återbetalar vi de pengar som de har betalat för sin resa, säger Kajsa Moström vid Apollo.

”Följer situationen noggrant”

För dem som har bokat in en resa efter mitten av oktober gäller i dagsläget ordinarie av- och ombokningsregler hos samtliga researrangörer.

– Vi utgår från nuläget än så länge och tittar på resor fram till höstlovet. Sker det en förändring kommer vi att kontakta berörda resenärer, säger Marie Malmros, informatör vid Fritidsresor.

– Vi har tät dialog med UD och följer situationen noggrant. Skulle läget eskalera och avrådan bedöms gälla längre kommer vi naturligtvis att ställa in senare resor också, säger Anna Hagberg vid Ving.