Redaktionens val: 15 Plus-artiklar du inte får missa

Uppdaterad 2019-07-09 | Publicerad 2018-09-25

Aftonbladet Plus fyller 15 år! Därför har vi på redaktionen samlat 15 artiklar som har en speciell plats i våra hjärtan

15 år.

Tusentals artiklar, bilder och tv-klipp.

Vi har tillbringat en vecka med Ku Klux Klan i den amerikanska södern, hängt med svenska elitmilitärer och attackdykare – och tagit reda på vad som händer i kroppen när man äter lika mycket socker som ett barn. Bland mycket, mycket annat.

För att fira 15-årsjubiléet har vi på redaktionen grävt i arkivet för att hitta guldkornen. Det fanns många, och det var närmast omöjligt att göra ett urval. Men vi gjorde ett försök, för er skull.

Här är 15 Plus-artiklar från de senaste 15 åren du inte får missa!

Allt det här får du med Plus - bli prenumerant i
dag!

Det svenska hatet

Författaren Gellert Tamas fristående fortsättning på ”Lasermannen” blev 40 kapitel storytelling i Aftonbladet Plus. Sedan en bok. ”Det svenska hatet” vann Schibsted journalism awards och var nominerad till Stora Journalistpriset.

Läs ”Det svenska hatet”
här

Mitt sockersöta barn

Hur påverkas barnens hälsa av allt socker – och hur kan vi få dem att äta mindre sött?

Se fotografen Jimmy Wixtröms dokumentär om PT:n Thomas Skoglund, som åt och levde som en femåring i en vecka. Och läs experternas råd och tips om vad du som förälder kan göra för att minska barnens sockerintag.

Highway of tears

I sju delar tog Carina Bergfeldt och Natanael Johansson upp nio försvunna kvinnors öden. Alla försvann längs med vägen i Kanada som lokalbefolkningen kallar Tårarnas väg. Aftonbladet reste den 724 kilometer långa vägsträckan – där en eller flera mördare går fria.

Läs alla delarna i ”Highway of Tears” här |
Aftonbladet

Sex svenskar berättar: Så mycket tjänar jag

Jobbigt att prata lön i Sverige? Oftast. Men inte alltid.

Här är sex svenskar som berättar vad de tjänar, om de är nöjda, vad de gör med pengarna – och om pengar gör dem lyckliga.

En vecka med Ku Klux Klan

Brinnande kors och långa vita kåpor. I 150 år har Ku Klux Klan skrämt människor.
2015 fick Aftonbladets reporter Carina Bergfeldt och fotograf Stefan Mattsson  unik tillåtelse att under sju dagar resa i söderns hjärta och besöka världens äldsta terrororganisation.

Läs ”En vecka med KKK
här”

Vaginaguiden

Mutta, mus, fiffi, snippa. Kärt barn har många namn, men hur kärt är egentligen det kvinnliga könet? Aftonbladet har träffat sex kvinnor som berättar om kärlek och hat till sina intimaste delar.

Det vita raseriet

En ett år lång resa bland nazister, fascister, muslimhatare, nationalister och populister i 14 europeiska länder. En unik inblick i det högerextrema Europa.

Vad driver dem? Varför hatar de?

Gängen inifrån

– Jag såg med egna ögon en last med 24 AK47, 60 handgranater och mellan 30 och 40 pistoler. Det var vapen för att döda hur många människor som helst, säger Mustafa, som begick sitt första brott när han var 14.

Det här är berättelsen om två unga cykeltjuvar som blev langare och rånare, utpressare och vapensmugglare.

Det är också berättelsen om staden där busshållplatser och torg blir mordplatser.

Aftonbladet har intervjuat de som levt i Malmös undre värld. Nu berättar de allt – om vapnen, mördandet, knarket och skräcken.

Svenska elitsoldater

De simmar under vattnet, de fälls från flygplan och de rör sig fortare än ljudet.

Tuff uttagning, stenhård träning och höga krav gör det lilla fåtal som väljs ut till några av det svenska försvarets allra vassaste vapen.

Så här övas attackdykare, fallskärmsjägare och stridspiloter att försvara Sverige. Aftonbladets reporter Niclas Vent och fotograferna Andreas Bardell och Jerker Ivarsson fick en unik inblick i deras vardag.

30 år efter kvinnobussarna i Pajala

För 30 år sedan fattades ett unikt beslut i Pajala. Den lilla norrländska kommunen började bussa utländska kvinnor till orten – i hopp om att kvinnorna skulle vilja stanna kvar. Projektet blev känt över hela världen och pågick i 10 år. Men vad hände sedan?

Åsa Passanisi och Lotte Fernvall åkte till Pajala för att ta reda på hur det gick för ungkarlarna som hoppades på tur i kärlek. Blev de utländska kvinnorna kvar? Och hur hittar unga i glesbygden kärleken i dag?

I Hitlers skugga

Vi levde under den grymma nazistiska slagskuggan i mer än fem år. Många hundra svenska, framförallt sjömän, föll offer för direkta attacker och fientliga minor. Civila, obeväpnade svenska plan sköts ner. Aftonbladets Stefan Mattsson och Svante Lidén reste tillbaka – till ett Sverige i Hitlers skugga.

Följ med till swingersparadiset

Folk är nakna – överallt. Partnerbyten och gruppsex på stranden inför publik är vardag. Plus åkte till sexparadiset Cap d'Agde på franska medelhavskusten.

Unik grafik: Det händer med kroppen efter att du dött

Vi ska alla dö.
Men vad händer sedan med din kropp? Se den unika grafiken på hur kroppen kan fortsätta att leva efter att du har dött.

Timme för timme Då lämnar ”själen” kroppen Delarna som lever i dygn Är den vanligaste myten sann? Mysteriet med hjärnan ingen kan förklara

Så gick det sedan – för kändisdjuren

Vad hände med Lilla Gubben, Herr Nilsson, Båtsman, Lassie och Tarzans apa Cheetah? Och Emils grisekno? Här är djurens öde efter att kamerorna slocknat.

Så gick det sedan-artiklarna är ett superpopulärt succékoncept som hängt med länge i Aftonbladet Plus. Här är en av de mest klassiska artiklarna.

Stort test: Årets bästa – och sämsta – vinterdäck

Varje år genomför Aftonbladets Robert Collin Sveriges mest initierade vinterdäckstest.

Ett måste för dig som funderar på att köpa nya däck i höst.

Här är årets test.

Läs också: 15 år med Plus – så blev det en framgångssaga

Allt det här får du med Plus - bli prenumerant i
dag!
Läs de senaste Plus-artiklarna
här!

Följ ämnen i artikeln