May och Johnson på kollisionskurs om brexit

TT TT

Publicerad 2018-10-02

Storbritanniens tidigare utrikesminister Boris Johnson, följd av premiärminister Theresa May inför ett Nato-möte i Bryssel i maj i fjol.

Hon hade hoppats kunna ena sitt parti bakom de omstridda brexitplanerna.

I stället väntas Tories spricka mitt itu när premiärminister Theresa Mays rival Boris Johnson – som tros vara ute efter hennes jobb – intar talarstolen på partikonferensen.

Den tidigare utrikesministern har redan lyckats väcka uppmärksamhet under konferensens inledning, trots att han befunnit sig långt därifrån.

Ett foto på Johnson när han under en löptur på måndagsmorgonen sprang genom högt gräs på ett fält har tolkats som ett subtilt hån mot hans förra chef. Hon har en gång sagt att det fräckaste hon gjort som barn varit att springa över en veteåker.

Oavsett om det var en avsiktlig provokation eller inte håller konservativa partiet i dag andan inför hans tal på konferensen i Birmingham.

"Tories inför härdsmälta" sammanfattar tidningen The Daily Mirror läget på dagens förstasida.

Hårda ord

Konferensen domineras av ett ämne: landets utträde ur EU. May behöver samla partiet bakom hennes så kallade Chequers-plan, ett försök att få till en mellanväg mellan en mjuk och en hård brexit.

Johnson, som avgick i somras missnöjd över Mays vilja att behålla ett nära handelssamarbete med EU, har kallat planen "rubbad".

Nu väntas han försöka piska upp en storm av det redan bubblande missnöjet från partimedlemmar som vill se en kompromisslös brytning med unionen.

Mays brexitminister Dominic Raab har medgett att regeringens plan inte är perfekt, men konstaterar att kompromisser är nödvändiga. Konservativa partiets ledare i Skottland, Ruth Davidson, har under konferensen vädjat till deltagarna att sluta leden bakom premiärministern och beskriver hennes brexitplan som "praktisk, pragmatisk och i högsta grad konservativ".

Får sista ordet

Men Johnson och hans gäng av "brexitörer" verkar ha övertygat många konferensdeltagare.

– Han är inte en detaljernas man, men han är en man som har en vision. Vet jag vad Theresa Mays vision är? Nej, säger Ian Burgess, en partidelegat i 60-årsåldern från Somerset i västra England, till AFP.

Många bedömare spår att Johnson även i förlängningen siktar på att snuva May på posten som partiledare.

Men premiärministern har fördelen av att få sista ordet under partikonferensen.

På onsdag klockan 10 är det dags för hennes tal. De efterföljande reaktionerna kan bli avgörande för hennes utsikter att lyckas med balansgången att behaga både EU och sina egna. Det senare är avgörande för att planen ska gå igenom när den ställs inför det brittiska parlamentet.