Tunnelbanan rullar igen efter stopp i rusningstrafiken

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2018-09-19

All trafik på Stockholms tunnelbanas gröna linje stod stilla under rusningstrafiken på onsdagen efter ett strömavbrott.

Resenärer bröt sig ur vagnar som stod stilla på Skanstullsbron och klättrade över stängslet för att ta sig därifrån.

– Det är livsfarligt, säger Claes Keisu vid SL:s pressjour.

Stoppet i tågtrafiken inträffade mitt under rusningstrafiken på onsdagen. All trafik på gröna linjen, linje 17, 18 och 19 ställdes in. Samtliga tunnelbanestationer förutom Slussen, Gamla stan, T-centralen samt Fridhemsplan stängde och resenärer uppmanades välja andra färdvägar.

– Det beror på ett strömavbrott som skedde inne på trafikledningscentralen på gröna linjen vid Gullmarsplan. När strömmen kom tillbaka så svarade inte signalsystemet och då kunde man inte trafikleda tågen, säger Claes Keisu, vid SL:s pressjour.

Vid 18-tiden hade SL provisoriskt fått i gång signalsystemet igen men uppmanade fortfarande de resenärer som kunde att välja andra alternativ.

– Vi har fått igång det så pass att man kan köra viss trafik, men det kommer att vara stora störningar i trafiken under flera timmar framöver, säger Claes Keisu.

De andra tunnelbanelinjerna och pendeltågen har inte påverkats av strömavbrottet. Däremot har linjerna fått högre belastning under tunnelbanekaoset.

SL hade även problem med utrop på stationerna men det felet åtgärdades fort.

Klippte upp taggtråd och promenerade längs spåren

På Skanstullbron, söder om centrala Stockholm, spontanevakuerade resenärer från tunnelbanevagnar och folk hjälpte varandra för att ta sig över taggtråden.

– Det är småbarn som lyfts över stängslet och nu klipper någon upp taggtråden för att folk ska kunna ta sig över, säger en kvinna som befann sig på Skanstullsbron.

Flera resenärer sågs promenera längs spåren efter att de lämnat tunnelbanevagnen för att ta sig hem.

SL hade inte begärt någon evakuering av vagnarna och uppskattar inte att resenärerna tog sig ut på egen hand.

– Vi förstår att folk vill ut men vi hade hellre sett att de väntade på en kontrollerad evakuering. De kan ju få ström i sig via strömskenan. Det är livsfarliga ledningar, säger Claes Keisu vid SL:s pressjour.