Rysk MMA-fighter förhörd av FBI – har kopplingar till Trump

Uppdaterad 2018-05-02 | Publicerad 2018-04-30

Ryske MMA-fightern Fjodor Jemeljanenko har kopplingar till både Donald Trump och hans advokat Michael Cohen.

Han har även tjänstgjort på ryska idrottsministeriet och har poserat på bild med Vladimir Putin.

I veckan förhördes han av FBI – men ingen vill säga varför.

Fjodor Jemeljanenko, 41, betraktas som en av de stora inom kampsporten MMA. Nu befinner han sig i slutet av sin karriär och i lördags vann han tungviktsmatchen mot Frank Mir på teknisk knockout efter bara 48 sekunder.

Men det är inte därför hans namn nu sprids på nyhetsplats i världsmedierna. Rubrikerna handlar i stället om ett mystiskt FBI-förhör som ägde rum i tisdags medan han förberedde sig för matchen.

Jemeljanenkos manager Jerry Millen bekräftar för nyhetsbyrån AP att flera FBI-agenter dök upp på deras hotell i Chicago.

– FBI kom till hotellet och letade efter Fjodor. De var väldigt trevliga och kom in för att prata med Fjodor några minuter. De pratade med mig också, väldigt coola killar. Det är allt jag kan säga.

Enligt The Telegraph uppges agenterna ha synts gå in och ut ur ryssens hotellrum under flera dagar. De stannade enligt managern också för att titta på matchen i lördags – men vad FBI och Jemeljanenko pratade om vill han inte avslöja.

Inte heller FBI eller åklagaren Robert Mueller som leder utredningen om president Trumps rysskopplingar har kommenterat förhöret med MMA-fightern.

Jemeljanenko har dock anknytning till flera i sammanhanget pikanta personer.

Donald Trump

Redan 2008 slöt han avtal med MMA-ligan Affliction som delvis ägdes av Trump. De berättade om samarbetet på en gemensam presskonferens 5 juni 2008, enligt AP. Ligan lades dock ner efter bara två matcher – båda med ryssen som en av deltagarna.

Michael Cohen

Donald Trumps advokat och långvarige fixare. Bara för två veckor sedan slog FBI till mot hans kontor, hotellrum och hem i jakt på dokument om hans kontakter med porrstjärnan Stormy Daniels som hävdar att hon haft en affär med Trump. Cohen var även involverad i MMA-ligan 2008 och fungerade som dess operativa chef, uppger AP.

Vladimir Putin

Rysslands president är en trogen anhängare och har flera gånger synts i publiken på Jemeljanenkos matcher, uppger AP. MMA-fightern har även varit tjänsteman på ryska idrottsdepartementet, uppger The Telegraph.

Fjodor Jemeljanenko dominerade tungviktsklassen inom MMA under hela 00-talet. Han la av 2012, men gjorde comeback tre år senare. Till engelska transkriberas hans namn som Fedor Emelianenko.