Sarah Huckabee Sanders kallas ”Trumps främsta vapen”

avNiklas Eriksson

Hon har anklagats för att vara ”född lögnerska” som kastar ur sig ”ren dynga”.

Nu beskrivs hon som Donald Trumps främsta vapen för att klara av presidentskapet.

– Jag tror inte att hon går att ersätta. Det finns sannolikt ingen därute som är som hon, säger en före detta Vita huset-anställd.

Sean Spicer höll ut i sex månader. Sen sa han upp sig som president Donald Trumps pressekreterare.

Därefter tog Sarah Huckabee Sanders över. En övergång som en Vita Huset-reporter beskriver så här:

– Hon kanske ljuger men är mer orubblig och lugn när hon gör det. Hon verkar inte ha samma ångest som han verkade ha över det.

1 av 2 | Foto: Susan Walsh / TT / NTB Scanpix
Sarah Huckabee Sanders möter pressen.

Efter Pocahontas-stormen när Trump anklagade senator Elizabeth Warren för att ljuga om sitt indianursprung genom att kalla henne just Pocahontas vid ett möte i Vita Huset med representanter från Navajo-befolkningen försvarade Sanders honom.

”Hon är född lögnerska”

Vilket fick den republikanske partistrategen Rick Wilson att gå till ett uppmärksammat angrepp på pressekreteraren:

– Skälet till att hon gör det är för att hennes jobb bygger på att hon är en född lögnerska i försvar för Donald Trumps senaste galenskap, sa han i CNN.

Och fortsatte att säga att hon ”begraver människor under dynga”.

– Jag fattar att det är hennes jobb. Vita Husets pressekreterare ska försvara det oförsvarbara, sa Wilson enligt Independent.

Beskrivs som ”oersättlig”

Nu beskrivs hon som ett av Donald Trumps främsta vapen och hans kanske allra viktigaste medarbetare. I ett stort reportage av Politico om Sarah Huckabee Sanders roll i Vita Huset beskrivs hon som ”oersättlig”.

Sanders sägs var en av få människor i Vita Huset som kan prata med Trump – på riktigt. Ett flertal uppgiftslämnare säger att Spicers aggressiva försvar för presidenten snarast gjorde Trump agiterad medan Sanders har en lugnande effekt på överbefälhavaren.

– Det är avgörande. Livsviktigt, säger en källa till Politico.

I reportaget beskrivs hur hon kan ”ta död” på ett helt rum: ”Rummet kan ha en tydlig energi som flödar. I samma ögonblick som Sanders släpper lös sin karakteristiska entonighet sugs musten ur det” skriver Politico

– När hon säger en sak så gör hon det helt uppriktigt. Det kan vara fullkomligt galet, men det är uppriktigt , säger en Vita huset-tjänsteman till Politico.

Utarbetat taktiker

Hon beskrivs ha utarbetat en uppsättning taktiker för att ”kväva” obekväma frågor. Som exempel beskriver de hur han för vana att köpa tid genom att till synes godtyckligt läsa upp fanbrev som skickats till presidenten, låta en en annan medarbetare ta podiet för att inleda presskonferensen och om hon väl hamnar i rampljust och ställs mot väggen så beskrivs hon ha ett trumfkort:

– Den frågan är högst olämplig.

Trots att många i presskåren inte drar sig för att kalla henne lögnare så ska majoriteten uppge att hon sköter sitt jobb över förväntan – när kamerorna är släckta.

– Det är något annat än showen du får se på tv, säger en till Politico.

Sarah Huckabee Sanders har avböjt att medverka i Politicos reportage.

ARTIKELN HANDLAR OM