Skadade flygs ut inför fredssamtal

TT-Reuters

Publicerad 2018-12-03

De diplomatiska ansträngningarna är i full gång inför planerade fredssamtal om det grymma kriget i Jemen. Här anländer USA:s ambassadör Matthew Tueller till ett möte i Mukalla i Jemen häromdagen.

Saudiarabien går med på att låta skadade Huthirebeller flygas ut ur Jemen för vård, ytterligare ett tecken på vilja till samarbete inför veckans fredssamtal i Sverige.

Utrikesminister Margot Wallström befinner sig i Kuwait för att förbereda sådana samtal.

Eftersom Kuwait tidigare stått värd för förhandlingar mellan parterna i Jemenkonflikten ville Wallström besöka landet innan Stockholmssamtalen startar – för att få så mycket bakgrundsinformation som möjligt. Hon har bland annat mött utrikesministern och vice premiärministern, skriver Kuwaits statliga nyhetsbyrå Kuna.

– Vi var öppna och delade med oss av våra erfarenheter av samtalen till henne. Vi hoppas att överläggningarna blir framgångsrika och vi är optimistiska om att de blir det, säger biträdande utrikesminister Khaled al-Jarallah till Kuna om samtalen i Sverige.

På Twitter skriver Margot Wallström att hon träffat emiren, premiärministern och utrikesministern samt understryker att Kuwait är en viktig samtalspartner i regionen.

Iran är positivt

Samtidigt uppger Iran, som är lierad med Huthirebellerna, att man ställer sig bakom fredssamtalen i Sverige, skriver nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till uppgifter i statlig tv.

I förhandlingarna inför samtalen har transporten av sårade rebeller varit en stötesten – en fråga som nu verkar vara löst.

"Ett FN-chartrat plan landar på Sanaas internationella flygplats på måndagen för att flyga ut 50 skadade stridande", förklarar den saudiskledda militärkoalitionen enligt SPA, Saudiarabiens officiella nyhetsbyrå.

Huthirebellernas säkerhet vid samtalen har också diskuterats. I torsdags svarade Huthirebeller att de är beredda att delta i mötet i Sverige mot garantier om att de kan lämna Jemen men också komma tillbaka. Tidigare fredssamtal har fått ställas in efter det att rebeller ansett att FN inte kunnat garantera deras säkerhet. De anklagade då även FN för att nonchalera säkerheten vid evakueringen av skadade rebeller.

Landets internationellt erkända regering, som stöds av Saudiarabien och dess koalition, har meddelat att den är villig att delta.

Efter att parterna senast möttes i förhandling, i Kuwait 2016, blev rebellernas delegation strandsatt i Oman i tre månader. Inför samtalen som väntar i Sverige i veckan har FN:s sändebud Martin Griffiths fört separata diskussioner med representanter från de olika inblandade parterna.

Fåordiga om mötet

Experter menar att bara det faktum att parterna lyckas mötas måste ses som en framgång.

– Ingen sida vill bli beskylld för den hotande svälten, som nu börjar bli en realitet, säger Elisabeth Kendall, forskare i arabiska och islamiska studier vid Oxford universitet, till Reuters.

Enligt källor till Reuters ska diskussionerna i Sverige börja på onsdag. Den svenska regeringen har däremot varit fåordig om samtalen.

FN har beskrivit kriget i Jemen som världens nu värsta humanitära katastrof, med åtminstone 10 000 dödade sedan koalitionen ingrep i landets inbördeskrig 2015.

Den 29 november röstade USA:s senat för att sätta stopp för det amerikanska stödet till den saudiskledda koalitionens krigföring i Jemen. Dagen innan varnade FN:s livsmedelsprogram (WFP) att drygt 8 miljoner jemeniter svälter och att det är troligt att antalet ökar till 14 miljoner. Tre av fyra jemeniter lever på hjälp utifrån.