Claes-Åke, 52, ströp sin sambo till döds

Publicerad 2012-04-14

Fick 16 års fängelse för mordet

Nekar till brottet I går dömdes Claes-Åke Johansson för mord på sin 25-åriga sambo.

Den 25-åriga kvinnan skulle flytta med sin ­dotter dagen därpå.

Hon drog sig för att ­berätta för sin sambo.

Nu döms Claes-Åke ­Johansson, 52, för att ha strypt henne till döds.

På eftermiddagen den 30 september förra året skickade den 25-åriga kvinnan flera sms till sin bror och mamma. Hon skulle berätta för sin sambo Claes-Åke Johansson att hon och hennes ettåriga dotter tänkte flytta till en egen lägenhet.

Bråkig relation

– Hon kände obehag inför att berätta, säger kammar­åklagare Magdalena Holmberg.

Parets relation kantades av bråk och Claes-Åke ­Johansson hade ett stort kontrollbehov, har anhöriga berättat.

I lägenheten fanns också, förutom den lilla flickan, Claes-Åkes 18-åriga dotter som enligt åtalet blev vittne till hur pappan ströp sin flickvän. Även hon skickade sms till kvinnans bror som tillsammans med deras mamma satte sig i bilen. På vägen larmade de polisen.

En granne i lägenhets­huset har berättat att hon hörde kvinnan skrika:

– Sluta, sluta!

När polisen kom till platsen satt Claes-Åke Johansson på balkongen och rökte, hans sambo låg livlös på vardagsrumsgolvet. Tre ­dagar senare dödförklarades hon på Ystad lasarett.

Dottern har tidigare ­berättat att hon såg pappan sitta gränsle över kvinnan med händerna runt hennes hals, hon försökte få honom att sluta. Men under rättegången i Ystad tingsrätt valde hon att inte vittna mot sin pappa.

Claes-Åke Johansson ­nekar till mordet och har lämnat en annan förklaring. Han påstår att någon ringde på dörren till lägenheten och att flickvännen gick för att öppna. I samma stund ”tuppade han av” och minns därför ingenting av händelsen.

Trodde inte på honom

Men tingsrätten tror inte på hans berättelse, bevisningen mot honom var övertygande. I går dömdes Claes-Åke Johansson till 16 års fängelse för mordet. Han har visat likgiltighet och utsatt sin sambo för ett ”utdraget lidande”, enligt tingsrätten.

Magdalena Holmberg är nöjd med domen, även om hon hade yrkat på livstids fängelse. Aftonbladet har sökt Claes-Åke Johanssons advokat.