Mordet på Anna Lindh – dag för dag

Uppdaterad 2016-06-17 | Publicerad 2004-01-07

Här inne på varuhuset NK i Stockholm mördades Anna Lindh.

Klockan 16.14 den 10 september 2003 knivhuggs utrikesminister Anna Lindh under en shoppingrunda på varuhuset NK i Stockholm. Mördaren träffar Anna Lindh med flera djupa hugg i mellangärdet och bröstet innan han flyr till fots. Anna Lindh förs dödligt skadad till Karolinska sjukhuset.

Samma dag hittas en rad saker som sätts i samband med mordet. Ett vittne hittar en kniv inne i varuhuset, utanför hittas en munkjacka och en keps som kan ha burits av mördaren.

Klockan 05.29 den 11 september dödförklaras Anna Lindh och klockan 9 på morgonen ger en skakad Göran Persson svenska folket dödsbudet. Polisen drar i gång den största utredningen sedan Palmemordet.

Den 16 september grips en 35-årig man utanför Råsunda i Stockholm. Mannen häktas som skäligen misstänkt för mordet på Anna Lindh.

Den 24 september, efter åtta dagar i Kronobergshäktet i Stockholm, släpps 35-åringen. Polisen meddelar detta vid en presskonferens samtidigt som de tillkännager att de gripit en annan person, den 25-årige Mijail Mijailovic. Han häktas senare på sannolika skäl misstänkt för mordet på utrikesministern.

Den tekniska bevisningen mot Mijail Mijailovic visar sig vara omfattande. Mijailovics DNA finns på mordvapnet som slängdes i rulltrappan. Dessutom hittas Anna Lindhs blod på Mijailovics kläder, vilka han grävt ner i ett skogsparti utanför Stockholm.

Mijailovic häktas med förnekar i flera månader att han skulle ha något med mordet att göra. Men efter drygt tre månader erkänner han att det var han som knivhögg utrikesminister Anna Lindh till döds.

Läs också:

Anna Lindström

Följ ämnen i artikeln