Kunglig bebis blev en flicka

Uppdaterad 2015-05-04 | Publicerad 2015-05-02

Hertiginnan Kate och prins William har fått en dotter.

Den nya prinsessan föddes strax efter halv nio lokal tid.

Det kungliga paret åkte in till BB tidigare under morgonen, rapporterade brittiska medier.

Den senaste månaden har mediernas ögon fokuserats stort på hertiginnan av Cambridges växande mage. I dag campade de mest inbitna rojalisterna utanför sjukhuset.

Strax efter halv nio lokal tid föddes den nya prinsessan på den privata avdelningen Lindo på St Marys sjukhus i Paddington i centrala London. Samma sjukhus där paret födde sitt första barn, prins George, som fyller två år i juli.

Både barnet och mamman mår bra, uppger hovet. Den nya bebisen får titeln prinsessan av Cambridge. Pappa William var med vid födseln.

"Grattis"

Kensington Palace twittrade klockan 7.39 att Kate och maken prins William anlänt sjukhuset i bil från palatset och att hon skrivits in vid klockan 6, lokal tid.

De nyblivna tvåbarnsföräldrarna hade inte i förväg tagit reda på om barnet skulle bli en flicka eller pojke, enligt BBC. Men det blev en liten flicka på 3,7 kilo.

Premiärministern David Cameron var en av många som framförde sina hälsningar till familjen.

"Grattis till hertigen och hertiginnan av Cambridge på födelsen av deras lilla flicka. Jag är väldigt glad för dem.", tweetade han.

Prinsessan kommer att dela födelsedag med bland andra David Beckham och Lily Allen.

Fyra i tronföljden

Även om intresset är stort så är det inte lika galet som när paret väntade sitt första barn, enligt Victoria Murphy som bevakar kungaparet för Daily Mirror.

– Det har definitivt inte varit riktigt lika stor hype, säger hon till Sky News.

Hon tror att det beror på att det är parets andra barn. Den nya bebisen är fyra i följden till Englands tron efter sin farfar prins Charles, pappa William och storebror George, men hon kommer att peta ner prins Harry ytterligare en plats.

Tar pappaledigt

Nu ska William ta två veckors föräldraledighet från sin utbildning till ambulanspilot. Kate har inte haft några kungliga åtaganden sedan den 27 mars och kommer att fortsätta vara ledig under en längre tid.

Först ska familjen tillbringa ett par dagar i lugn och ro på Kensington Palace, för att sedan åka till sitt residens Anmer Hall i Norfolk.

Barnet kommer sannolikt att döpas i sommar, enligt Sky News.

Nu återstår frågan om vad barnet ska heta. Favoritnamnet hos flera spelbolag är Charlotte, en kvinnlig variant av farfar Charles, och Alice efter ett av drottning Victorias barn.

Tredjevalet är Elizabeth, efter farfars mor drottningen. Några lägger också en slant på Victoria som är ett vanligt förekommande namn i det brittiska kungahuset.