Trump kan få svårt att sitta kvar

Den numera famösa rapporten om Rysslands hållhakar på den tillträdande presidenten kan vara ren desinformation och ett sätt att försöka smutskasta Donald Trump.
Men om uppgifterna stämmer är det så allvarligt att det blir svårt för Trump att sitta kvar.

Eftersom rapporten, till delar sammanställd av en före detta brittisk spion med hjälp av hans kontakter i Ryssland, bygger enbart på icke namngivna källor är det mesta som står i den omöjligt att kontrollera.

Det kan mycket väl vara som Trump påstår att uppgifterna är helt osanna och läckta med målet att skada den tillträdande presidenten.

De stora frågetecken som finns för sanningshalten gjorde också att nästan alla medier avstod från att publicera några detaljer ur rapporten. Men när medierna fick veta att USA:s underrättelsetjänst kallat till sig Trump för att informera honom om vad som stod i dokumenten så kunde de knappast avstå från att publicera den nyheten.

Om Ryssland skulle ha hållhakar på en tillträdande amerikansk president så är det en situation som är som hämtad ur en agentthriller från kalla kriget då en vanlig rysk taktik var att via så kallade honungsfällor skaffa sig material för att utpressa högt uppsatta personer i väst.

Säkerhetsrisk

En president som står under rysk utpressning skulle vara en enorm säkerhetsrisk inte bara för USA utan för hela västvärlden. Därför är det naturligt att rapporten väckt en sådan enorm uppmärksamhet.

Särskilt som den passar väl in i Trumps retorik där han under hela valrörelsen målade upp en väldigt positiv bild av Vladimir Putin. Det kan ha varit ett sätt för Trump att signalera till Putin att han vill ha bättre relationer med Ryssland. En "good cop"-strategi.

Trump försöker framställa det som att underrättelsetjänsterna är ute efter honom. Men de han kritiserar är samma personer som under valet kände till de explosiva uppgifterna men höll tyst.

Även om topparna i den amerikanska säkerhetsapparaten tillsatts av president Obama innebär det inte att de okritiskt springer presidentens ärenden. Något FBI-chefen James Comey visade när han med 11 dagar kvar till valet bidrog till att släcka Hillarys segerchanser genom att offentligt åter öppna utredningen om hennes e-postskandal.

Orgier

Detta gjorde demokraternas ledare i kongressen Harry Reid (som var en av bara åtta kongressledamöter som fått ta del av rapporten) så upprörd att han i valrörelsen slutskede skrev ett brev till FBI-chefen där han krävde att Comey skulle publicera de "explosiva uppgifterna" om Trumps ryska kopplingar före valet. Något som inte skedde.

Om säkerhetstjänsterna hade velat skada Trump borde de ha släppt uppgifterna då.

Det avgörande i den här historien är om Trump placerat sig i en situation där han kan utsättas för utpressning från Ryssland. Vare sig det handlar om orgier med prostituerade på lyxhotell i Moskva, sockrade affärsuppgörelser eller att hans stab på något sätt uppmuntrat ryssarna till i hackerattackerna mot den amerikanska presidentvalsrörelsen.

Trump har visserligen tillbakavisat uppgifterna i rapporten som falsarier men han har samtidigt inte svarat på frågan om hans stab under valrörelsen hade några kontakter med Ryssland.

Offer för egen taktik

Genom att - i motsats till alla presidenter före honom - vägra redovisa sin deklaration gör han det omöjligt för utomstående att kontrollera vilka affärsintressen han har i Ryssland.

Så samtidigt som han vevar mot allt och alla om falska uppgifter så låter han bli att komma med klargöranden på punkter där han skulle kunna göra det.

Det är också en ödets ironi att Trump som under hela valrörelsen spritt lögner och halvsanningar om sina motståndare nu själv kanske blivit offer för samma taktik.

Skulle det efter hans installation nästa vecka komma fram något som tyder på att uppgifterna i rapporten kan vara sanna riskerar det att lamslå hans maktutövning. Krav kommer att resas på hans avgång.

Att avsätta en president är mycket svårt men om hans egna partikamrater överger Trump kan han ställas inför riksrätt.

Fastighetsmiljardären har redan extremt låga popularitetssiffror för en tillträdande president. I snitt tror 42 procent av amerikanerna att han kommer att göra ett bra jobb jämfört med 75 procent för Obama när han tillträdde.