Kulturbråket trappas upp: L kräver att SD agerar mot Söder

Publicerad 2023-05-09

Liberalernas partisekreterare uppmanar Sverigedemokraternas ledning att agera mot Björn Söder.

Anledningen är ett uttalande om att ett ”kulturkrig” har börjat.

– Det är läge att ha ett utvecklingssamtal med Björn Söder. Det han skriver är absurt, säger Gulan Avci.

Söndagens partiledardebatt i SVT öppnade upp en spricka mellan regeringen och Sverigedemokraterna i synen på kulturpolitik. Jimmie Åkesson (SD) anser att politiken måste kunna dra gränser för vilken kultur som ska finansieras med skattemedel. Han tog som exempel en dragshowartist som läser sagor för barn.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson protesterade högljutt och kallade Åkesson för nervös. Även Ulf Kristersson (M) och Jakob Forssmed (KD) underströk att politikerna ska ha en armlängds avstånd till kulturen.

”Nu är det slut”

Det anser dock inte SD-toppen Björn Söder, som sedan tidigare har engagerat sig i frågan.

På måndagskvällen skrev han ett inlägg på Twitter:

”Kulturkriget har börjat. Och nu ska konservatismen vinna. Den dekadenta vänsterns kulturpolitik ska snart vara ett minne blott. Allt för länge har den varit förhärskande som ett resultat av ohämmat socialistiskt inflytande och en kastrerad borgerlighet. Men nu är det slut.”

Texten har mötts med hård kritik. På tisdagen gav sig Liberalernas partisekreterare Gulan Avci in i debatten.

Gulan Avci (L).

”Söder ska ge fan i kulturens innehåll”

”Vad är det Björn Söder inte förstår som alla andra som ingått Tidö-avtalet fattar. Någon i SD borde förklara för honom att det är armlängds avstånd som gäller. Politiker, både till höger, vänster och i synnerhet Söder, ska ge fan i kulturens innehåll.”

I en senare tweet skrev hon ”Ni på ytterkanterna har alltid velat använda kulturen för att påverka folket. Liberalerna har sett till att den här regeringen stärker kulturens oberoende. Principen om armlängds avstånd står i Tidö, har du missat det Björn? Tomt skrammel gör ingen nytta.”

”Liberalerna har misslyckats med det mesta”

Björn Söder svarade: ”Liberalerna har tyvärr historiskt misslyckats med det mesta. Men nu finns det hopp även för er. Om ni bara vågar, vill säga. Att tillsammans med oss göra upp med socialismen förhärskande inom kulturen.”

Gulan Avci säger till Aftonbladet att det är absurt att en så högt uppsatt Sverigedemokrat talar om kulturkrig.

– Jag förväntar mig att ledningen för SD tar ett allvarligt snack med Björn Söder. Vi har kommit överens i Tidöavtalet att vi ska ha en armlängds avstånd till kulturen. 

Kan det här utveckla sig till ett problem för Tidösamarbetet?

– Nej men det är läge att SD har ett utvecklingssamtal med Björn Söder.

SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson skriver följande i en kommentar:

– Det är på intet sätt något nytt att prata om kulturkrig. Det är en term som media ofta använder för att beskriva alla möjliga meningsskiljaktigheter, inte minst nu senast i miljödebatten. Jag tycker att kritiken mot Björn är ganska överdriven i det här fallet och mer sannolikt ett sätt för Liberalerna att få lite exponering i media.

Han fortsätter:

– Med det sagt så har vi givetvis ett förhållningssätt till hur vi kommunicerar exempelvis i sociala medier och för att undvika att skapa några onödiga missförstånd.

SD:s Björn Söder.