New York klimatsatsar på ”blå motorvägar”

Gör om övergiven militärbas på Brooklyn till klimatnav

Publicerad 2024-03-25

En del av Brooklyns skyline sett från Lower east side.

Det militära industrikomplexet har fått ett nytt syfte.
Att stå emot nutidens svåraste utmaning: Klimatkrisen.

Den nya ”Climate innovation hub” konstrueras under de kommande tre åren vid Brooklyn army terminal (BAT) i Sunset Park. Det är en del i en större plan för att framtidssäkra New York genom att skapa miljoner jobb inte bara inom den gröna ekonomin utan också livsvetenskap, vetenskapen om levande organismer, teknik och AI, skriver brittiska Independent.

Tomma byggnader

Det mesta händer längs vattnet i New York, där stora områden legat övergivna efter att den storskaliga industrin dog ut på 1950-talet.

– New York är en kuststad, över 804 kilometer ligger vid vattnet, säger Andrew Kimball, vd för NYC Economic Development Corporation (EDC) till tidningen.

Frivilligorganisationen EDC satsar stort i fem områden, framför allt längs de 160 kilometer vid vattnet som företaget kontrollerar.

Tidigare borgmästare har utvecklat parker och bostäder, men trots det råder  fortfarande en brist.

Borgmästare Eric Adams har fokuserat på att få tillbaka jobben vid och på vattnet, bland annat genom att använda floderna för transporter, enligt Andrew Kimball.

Avlasta gatorna i stan

En del av planen har med e-handeln att göra. Under pandemin korkade gatorna i New York igen med leveransbilar. Nu vill man istället använda ”blå motorvägar” för att få ner nivån avgaser och se till att trafiken i stan flyter.

Tanken är att pråmar och båtar ska lasta av gods vid pirar, där eldrivna varucyklar tar vid den sista sträckan till kunden.

Det finns också planer på eldrivna helikoptrar, en eldriven fotbollsstadium vid Willets Points i Queens och i hamnen vid South Brooklyn marine terminal planerar man att sätta ihop havsbaserade vindkraftverk, skriver Independent.

Elvis lämnade byggnaden

Klimatområdet kommer att bli på 10 405 kvadratmeter vid Brooklyn army terminal. Byggnaderna ritades ursprungligen av Cass Gilbert, som var förtjust i Beaux-Arts och gotisk arkitektur, ligger också bakom Högsta domstolen.

BAT stod klar 1919 och var den största militärbasen i fyra decennier. Under andra världskriget var det härifrån trupperna lämnade för att strida utomlands. En av dem som gick ombord ett fartyg från BAT och lämnade USA för militärtjänstgöring i Tyskland 1958 var Elvis Presley.