Böndernas plan: Inleder snigeloperation

Publicerad 2024-01-29

Traktorer blockerar en motorväg norr om Paris.

Böndernas protester fortsätter runtom i Frankrike, Belgien och Tyskland.

På måndagen inleds en ”snigeloperation” för att slå ut motorvägarna.

Frankrike förebereder sig med 15 000 poliser och pansarbilar.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin höll ett krismöte på söndagen inför de stora protester som väntas på måndagen, rapporterar BFMTV.

Målet är att hindra de 55 000 demonstrerande bönderna från att blockera de åtta viktiga motorvägar och ta sig in i stora städer med sina traktorer.

– En blockad av Paris, Rungis-marknaden och Paris flygplatser är röda linjer, säger Darmanin och uppmanar människor att låta bilen stå för att trafikläget kommer vara extremt svårt.

15 000 poliser har kallats in inför kaoset som väntar. Pansarbilar har också placerats ut runt Rungis-marknaden, skriver Le Monde.

Bönderna vill slå ut motorvägarna med en ”snigeloperation”

Snigeloperation

Även i grannländerna Belgien och Tyskland har protester brutit ut.

Belgiska bönder kommer att inleda en snigelliknande operation på måndagen där man kör ut traktorer på tungt trafikerade vägar för att blockera motorvägarna, skriver BMFTV.

Böndernas raseri grundar sig i höjda skatter på drivmedel, låga löner och vad man menar är alltför långtgående klimatåtgärder.

– Det har blivit omöjligt att ha en anständig inkomst genom jordbruksarbete, säger Pierre D'Hulst, talesperson för en grupp demonstrerande unga bönder i Belgien.

Nakna på höbalar

Protesterna har pågått i flera dagar.

Gödsel har dumpats på flygplatsen, utanför kommunshus, på tågspår och inne på Mcdonald’srestauranger.

På lördagen vräkte bönder också ut höbalar i en rondell i västra Frankrike innan de klädde av sig nakna och la sig på dem.

– Vi vill visa en väldigt stark bild. Det är det jordbruket handlar om i dag, vi lämnas blottade, säger bonden Natacha Guillement till BFM TV.

Följ ämnen i artikeln