PYD:s svar till regeringen: Hämta hem misstänka terrorister

Publicerad 2022-11-06

Statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström meddelade att regeringen tar avstånd från de kurdiska organisationerna PYD och YPG.

Nu uppmanar organisationens talesperson i Sverige regeringen att ta hem ”sina IS-svenskar”.
– Varför ska vi ta hand om Sveriges terrorister? säger Shiyar Ali.

Regeringen har aviserat en politisk kursändring.

Under gårdagen meddelade Ulf Kristersson att Sverige kommer att tillmötesgå Turkiets krav på att ta avstånd från det kurdiska partiet PYD i Syrien och YPG.

Detta endast dagar innan statsministerns möte med Turkiets president Erdogan i Ankara.

Ställningstagandet upprör både PYD och YPG.

Som svar meddelar i dag Shiyar Ali, representant för självstyret i nordöstra Syrien som är kopplat till PYD, att de vill att Sverige ska ta hem misstänkta svenska IS-terrorister som hålls fångna i Syrien.

– Varför ska vi ta hand om Sveriges terrorister? Varför ska vi göra det när man tar avstånd från en organisation som kämpar mot terrorismen och betalar dyrt?, säger han till TV4 som var först med att uppmärksamma kravet.

 

Expert om Sveriges Nato-drag: ”Inget kommer hända”

 

Shiyar Ali.

Till Aftonbladet förtydligar Shiyar Ali att de uppmanar flera länder att hämta hem misstänka terrorister. Men kravet mot Sverige har blivit mer aktuellt i och med den svenska regeringens beslut.

Riktar kritik mot utrikesministern

Shiyar Ali är även kritisk mot utrikesministern Tobias Billströms (M) uttalande i Sveriges Radios lördagsintervju.

Bland annat kallade Tobias Billström PYD och YPG för ”tvivelaktiga” organisationer.

– Det här är allvarligt. Vi ser riktigt allvarligt på det här. Sverige är en bricka i ett spel där landet aktivt hjälper Erdogan till makten i diktaturen Turkiet, säger Shiyar Ali.

Exakt hur många misstänka svenska IS-terrorister kravet gäller kan Shiyar Ali inte svara på – men han uppskattar antalet till ett tiotal.

– Våra resurser räcker inte för inte av att ta hand om alla IS-terrorister. De är farliga människor som är tickande bomber. Det är farligt för oss och vi kan inte bara släppa ut dem. Vi klarar inte av det här, vi behöver att Sverige kommer och hämtar hem sina terrorister, säger Shiyar Ali.

 

USA:s punkter: Så gör Sverige Nato starkare

 

”Regeringen viker sig för Erdogan”

PYD skriver i ett mejl till Aftonbladet att anklagelserna mot både PYD OCH YPG är grundlösa.

”Uttalandena om att vi – Demokratiska unionspartiet PYD och YPG/YPJ – är ”tvivelaktiga partners” kommer som en överraskning för oss. Att den nya svenska regeringen uttrycker skepticism mot vår organisation, och på så vis det länge pågående viktiga samarbetet mot terrorism, genom uttalanden om att vi skulle vara en ”tvivelaktig organisation” är uppseendeväckande”.

Tobias Billström och Ulf Kristersson.

Även i pressmeddelandet anklagar de den svenska regeringen för att gå Turkiets presidents ärende.

”Ett sådant påstående kan inte tolkas på annat vis än att den svenska regeringen har vikt sig för Erdoğans påtryckningar på ett sätt som inga andra regeringar i andra länder har gjort”.

Finska politiker beklagar Sveriges beslut

Flera tunga finländska politiker uttrycker förvåning efter beskedet.

Kimmo Kiljunen (SPD) tycker att Sveriges beslut är ”märkligt”. Medan Eva Biaudet (SFP) rakt ut kritiserat den svenska kursändringen.

– Det ser ut som om Erdoğan får sin vilja igenom. Det ser ut som om Sverige ger efter för utpressning. Det ser ut som om det skulle vara okej att Turkiet har haft sådana här krav på Sverige och Finland, kommenterar Biaudet, sa hon till Svenska Yle.

PYD: Kampen fortsätter

Trots den stora besvikelsen på den svenska regeringen menar PYD att kampen mot terrorism fortsätter.

Och senare i veckan ska PYD framföra kravet på att Sverige hämtar hem misstänka IS-terrorister till regeringen via UD.

”PYD/YPG/YPJ är en politisk rörelse vars syfte är att verka för demokrati, fred och säkerhet i Syrien, men också för hela världens folk. För oss kurder kom lördagens nyhet som en besvikelse, men vår kamp mot den blodtörstiga terrorsekten IS fortgår. Världens folk förtjänar ett liv i frihet”, skriver de i pressmeddelandet.

Följ ämnen i artikeln