Drog 100 gånger starkare än morfin smugglas in

TT

Publicerad 2024-02-07

Hela beslaget som tullinspektörerna hittade i smugglarens fordon och i hans bagage. 3 102 falska läkemedelstabletter som innehöll metonitazen, 60 tabletter äkta Oxycontin, två gram kokain, åtta tabletter Xanax och 200 LSD-trippar.

Drogen är mer än 100 gånger starkare än morfin och fullständigt livsfarlig för missbrukare som inte vet vad de stoppar i sig. Några enstaka milligram kan kväva en människa.

Nu har drogen dykt upp i Sverige.

2019 gjorde tullen sitt första svenska beslag. Det handlar om Metonitazen, som sedan ett par år upptäckts sporadiskt vid gränserna.

Nu senast i Verkö hamn, i Karlskrona, då en polsk taxichaufför upptäcktes ha bagageluckan full av Metonitazen – förpackad i falska läkemedelsförpackningar.

Fullkomligt livsfarligt, enligt Erik Friberg som är chef på tullkriminalen i södra Sverige.

”Missbrukarna vet inte vad pillren egentligen innehåller”, säger han i ett pressutskick.

Tullen kom smugglaren på spåren förra hösten när taxin rullade av färjan. I en taxiskylt som förvarades i bilens bagageutrymme hittades över 3 000 gömda tabletter, förpackade i 28 burkar märkt Oxycontin. 61-åringen åtalas nu för grov narkotikasmuggling, uppger Tullverket.

Jenny Åberg, sakkunnig och kemist på Tullverket, uppger att drogen är av typen nitazener som tillhör en grupp av syntetiska opioider, likt fentanyl.

– Man kan säga att Metonitazen är hyfsat nytt i missbrukarkretsar, säger hon till TT.

– Däremot i andra länder som Estland, England och USA så finns rapporterade dödsfall med den här typen av substanser. Det här är farligt.

Följ ämnen i artikeln