Utredning mot ännu en statssekreterare – anlade brygga trots strandskydd

Publicerad 2023-12-25

Jan Knutsson, kabinettssekreterare och utrikesminister Tobias Billströms närmaste man

Ytterligare en statssekreterare i regeringen misstänks ha brutit mot strandskyddet.

Kabinettssekreterare Jan Knutsson har anlagt en brygga på sitt sommarhus – utan några som helst tillstånd.

Utredningar har inletts och Länsstyrelsen i Södermanland överväger att polisanmäla.

Strandskyddet gäller vid sjöar, hav och vattendrag och finns för att allmänheten ska kunna ha tillgång till vår gemensamma natur.

Inom strandskyddet är det förbjudet att bygga eller utföra andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv.

Trots de tydliga reglerna har Jan Knutsson, kabinettssekreterare på utrikesdepartementet och utrikesminister Tobias Billströms närmaste man, anlagt en brygga vid sitt sommarhus i Södermanland utan att ansöka om dispens från strandskyddet.

Huset ligger omkring 50 meter från vattnet och bryggan är uppskattningsvis 15 meter lång.

Enligt en kommuntjänsteman, som har granskat bryggan, har det tagits bort vass i området. Detta är inte heller tillåtet och kan räknas som olovlig muddring.

Bryggan ligger i ett område med värdefull natur.

Ingen dispens

Kommunens bygg- och miljöchef Anna Westling säger att bryggan är anlagd i närheten av ett Natura 2000-område, som innebär att området är värdefullt ur ett EU-perspektiv.

– Vad vi kan se finns det ingen anmälan gällande bryggan, det finns ingen dispens från strandskyddet, säger hon.

Kommunen kommer nu att vidta åtgärder, i första hand ge Jan Knutsson möjlighet att förklara sig.

Även Länsstyrelsen i Södermanland har fått upp ögonen för Knutssons brygga. Kabinettssekreteraren har inte anmält bryggan till länsstyrelsen, vilket kan behövas om man utför så kallad vattenverksamhet i området. Det kan till exempel vara muddring eller anläggning av brygga.

Bryggan anlades enligt Länsstyrelsen i Södermanland omkring 2017 och saknar tillstånd. Kommunen har heller inte fått in någon ansökan om dispens från strandskyddet

Överväger polisanmälan

Kristina Keltler Mossberg, enhetschef för Vatten, miljö och klimat på Länsstyrelsen i Södermanland säger till Aftonbladet att det kommer att inledas ett tillsynsärende för att bedöma om bryggan påverkar allmänna intressen.

”Där vi får utreda om vi bör polisanmäla den och om vi bör förelägga om åtgärder.” skriver hon i ett mejl.

Hon tillägger att en anledning till att bryggan inte har anmälts till länsstyrelsen kan vara att ägaren gjort bedömningen att inga allämna intressen påverkas. Huruvida det är så ska länsstyrelsen nu utreda.

Aftonbladet har utan framgång sökt Jan Knutsson för en intervju. Han återkommer istället med skriftliga uttalanden via utrikesministerns pressekreterare.

– Huset var vid tillträdet 2015 utrustat med en fast brygga, som hade funnits där i många år. Under 2016 hakades en flytbrygga på den fasta bryggan. Jag levde då  i tron att dispens för strandskydd inte krävdes eftersom det redan fanns en brygga, men borde förstås ha undersökt regelverket ordentligt.

Tobias Billström.

Rensade vass och tog bort näckrosor

Han fortsätter:

– Vid ett tillfälle rensade jag bort död vass för hand, under vintern och ovanför isen. Vassen växte genast tillbaka följande vår. Därtill har jag anlitat två olika företag vid tre tillfällen för att ta bort näckrosor. Det genomfördes från en flotte och med hjälp av en kniv nära vattenytan och så vitt jag känner till så är detta inte att betrakta som muddring. Om det är en fråga som har uppstått så ska den naturligtvis redas ut. 

Jan Knutsson trodde inte att dispens för strandskydd.

Knutsson tänker nu söka tillstånd och dispens i efterhand.

Jan Knutsson är den andra statssekreteraren i Ulf Kristerssons regering som misstänks ha brutit mot strandskyddet. Tidigare har Kristerssons statssekreterare Johan Jakobsson uppmärksammats för sin brygga i Stockholms skärgård.

Bryggan anmäldes som olovlig och Värmdö kommun inledde ett tillsynsärende. Kommunen godkände dock bryggan i efterhand men i går meddelade Länsstyrelsen i Stockholm att det godkännandet omprövas. Länsstyrelsen bedömning är att det inte finns förutsättningar för dispens för bryggan, rapporterar Dagens Nyheter.

Olof Svensson

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln