Regeringen vill utreda fotboja för unga

Publicerad 2023-11-20

För att bryta nyrekryteringen av barn och unga till gängen presenterade i dag regeringen ett åtgärdspaket.

Bland annat vill regeringen utreda möjligheten till fotboja för unga via socialtjänsten.

– Utredaren ska se över om fotboja i vissa fall kan användas för att säkerställa att barn och unga genomgår vissa behandlingsinsatser, säger socialutskottets ordförande Christian Carlsson (KD).

På en pressträff under måndagen presenterade regeringen nya åtgärder för att bryta nyrekryteringen.

– Vi ska fokusera på att bryta rekryteringen av barn och unga till dessa gäng och tar nu ett helhetsgrepp om ungdomsbrottsligheten, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och socialutskottets ordförande Christian Carlsson (KD).

Vill utreda fotboja för unga

Regeringen vill bland annat utreda möjligheten till fotboja för unga via socialtjänsten.

– Utredaren ska se över om fotboja i vissa fall kan användas för att säkerställa att barn och unga genomgår vissa behandlingsinsatser, avstår alkohol eller andra droger eller befinner sig i skolan vid givna tillfällen och på så vis undviker kriminella miljöer, säger Christian Carlsson.

Syftet är att fotboja ska användas för att säkerställa att barn och unga genomgår vissa behandlingsinsatser. Utredaren ska även titta på om fotboja kan användas efter placering på Sis-hem. Detta för att säkerställa att barn och unga inte återfaller i kriminalitet.

Vill kunna låsa Sis-hem nattetid

Regeringen föreslår även fler och förstärkta familjehem och att vissa rum och avdelningar på Sis-hem ska kunna låsas nattetid.

– Det handlar om de Sis-institutioner där det sitter ungdomar som har gängkopplingar, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Frågan om att kunna låsa delar av Sis-hemmen kommer att behandlas i ett snabbspår.