Uppgifter: Pekades ut som måltavla vid galleria – mördad i natt

Uppdaterad 2022-09-30 | Publicerad 2022-09-23

I natt mördades en 20-årig man i Kristianstad.

Han har tidigare pekats ut som en måltavla när tre personer skottskadades vid ett köpcentrum 2021.

Efter dödsskjutningen hördes fyrverkerier i Charlottesborg, där det rivaliserande gänget håller till.

Nu har en man i 25-årsåldern anhållits misstänkt för mordet.

Konflikten mellan två rivaliserande gäng i Kristianstad fortsätter att skörda liv.

Strax efter 23 i går kväll sköts en 20-årig man till döds på Göingegatan i stadsdelen Gamlegården. Inringare larmade om ett flertal skott. Den unge mannen fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

På fredagen anhölls en man i 25-årsåldern, skäligen misstänkt för mordet. Mannen var först anhållen i sin frånvaro och greps under eftermiddagen.

Så sent som i lördags skedde en skottlossning på samma gata i Kristianstad. Den gången skadades en man i 30-årsåldern lindrigt.

– Så här kort in i den här utredningen har vi inga uppgifter om att de skulle hänga samman, men givetvis är det en tidigare händelse som vi söker koppling till, säger Fredrik Liljeros, utredningssektionschef.

I augusti 2021 skadades tre personer när gärningsmän öppnade eld mot en galleria i Kristianstad. Obs: Arkivbild.

Vittne: Var på plats vid köpcentrum

Enligt Aftonbladets uppgifter kopplas den mördade 20-åringen till ”Nätverk-E”, gänget från Gamlegården i norra Kristianstad som står i konflikt med ”Challan-nätverket” från Charlottesborg på andra sidan staden.

Polisen vill inte gå närmare in på mannens gängtillhörighet.

– Han är känd av oss, med tydliga kopplingar till kriminella nätverk här i Kristianstad, säger Tomas Johansson.

Polis på plats efter att en man hittats skjuten i Kristianstad sent på torsdagskvällen.

Det var i Gamlegården som en uppmärksammad skjutning ägde rum 3 augusti 2021, och tre utomstående personer kom till skada. Gärningsmän på moped avlossade ett 15-tal skott mot ett köpcentrum och dömdes i våras.

En man i 20-årsåldern, en man i 30-årsåldern och en 60-årig kvinna skottskadades, två av dem allvarligt. Men ingen av dem tros ha varit målet för dådet.

Måltavlor för brottet var i stället personer med koppling till Nätverk-E, skriver polisen i ett PM från januari 2022:

”Genom övervakningsfilm och förhörsuppgifter kan det konstateras att flera personer med känd koppling till Nätverk-E befann sig på platsen i nära anslutning till att brottet ägde rum”.

Den nu mördade 20-åringen befann sig vid köpcentrumet när det besköts i augusti 2021, enligt vittnesuppgifter. Hans plats markerades med siffran 7. Själv ville han inte medverka i utredningen.

”Hade inga minnesbilder”

Åtalet för skjutningen mot köpcentrumet hade 14 målsägande, personer som träffades eller kunde ha träffats av skotten. Men därutöver fanns det uppgifter i utredningen om att även den nyss mördade 20-åringen befann sig på platsen, och han hördes i utredningen.

– Utan att säga för mycket så har jag för mig att han inte hade några minnesbilder alls från den dagen, säger Marie-Louise Holmberg, åklagare i fallet.

20-åringen förekom inte på övervakningsfilm från platsen, och ville inte medverka i utredningen.

– Därför var han inte aktuell som målsägande, formellt sett. Så det fanns såna uppgifter, men det var inget som sedan kunde styrkas.

Marie-Louise Holmberg är även åklagare i mordet på en man i 30-årsåldern som ägde rum i Kristianstad den 7 juni i somras. Inom en halvtimme greps en 16-årig pojke misstänkt för mordet, och han sitter fortfarande häktad.

– Det går framåt, vi har en plan på att slutdelge det ärendet i november, säger kammaråklagaren.

Fyrverkerier i Charlottesborg kort efter mordet

Klockan var 23.14 när polisen larmades om gårdagskvällens mord i Gamlegården.

26 minuter senare fick polisen samtal om smällar i Charlottesborg, hemvist för det rivaliserande gänget ”Challan-nätverket”.

Polisen utredde det inledningsvis som skottlossning.

– När patrull var där och eftersökte eventuell skottlossning kunde man konstatera att det härrörde från fyrverkerier. Vad de kan ha för koppling till den här händelsen är högst oklart, säger utredningssektionschef Fredrik Liljeros.

Obekräftade uppgifter om att gängmord har ”firats med fyrverkerier” i rivaliserande områden har funnits i andra, helt orelaterade, fall. Bland annat då en gängledare för Östberga-nätverket sköts till döds på ett hotell i Stockholm och när en gängledare sköts till döds på torget i Husby.

Polisen efterlyser tips

Polisen arbetar intensivt med att samla in information efter torsdagens dödsskjutning.

– Det kommer i området där ute att genomföras dörrknackning, förhör, inhämtning av övervakningsfilmer och annan information, säger utredningssektionschef Fredrik Liljeros.

Polisen kommer ha en förstärkt närvaro i Gamlegården framöver och vill gärna ha tips och iakttagelser. Sådana kan lämnas till polisen på plats, på telefonnummer 114 14 eller polisens hemsida.

Gärningsmännen fångades på övervakningskamera efter skottlossningen vid gallerian i Kristianstad 2021.