Svåra frågorna inför känsliga toppmötet

Publicerad 2017-05-16

Länderna är på kollisionskurs om att beväpna kurder i Syrienkriget.

Nu möts USA:s president Trump och Turkiets Recep Tayyip Erdogan för första gången – och förväntningarna är höga.

– Den här resan kommer att innebära en ny milstolpe i relationerna mellan Turkiet och USA, säger Erdogan.

Det har knappt gått en vecka sedan tonen mellan Turkiet och USA hårdnade rejält. USA:s president Donald Trump gav tisdagen den 9 maj klartecken till att även förse den kurdiska YPG-milisen, som kämpar mot IS i Syrien, med vapen. Allierade Turkiet betraktar YPG-milisen som terrorister och kallade beslutet ”oacceptabelt”.

– Vi kan inte acceptera närvaron av terroristorganisationer som hotar den turkiska statens framtid. Vi hoppas att den amerikanska regeringen sätter stopp för denna blunder och ändrar sin inställning, sa Turkiets vice premiärminister Nurettin Canikli.

Lär dominera

Frågan lär dominera Trump och Erdogans första möte i Washington, precis som kriget mot IS gjorde i mars när president Erdogan träffade utrikesministern Rex Tillerson.

– Turkarna ser det här som en kris i relationen, säger Jonathan Schanzer på amerikanska tankesmedjan Foundation for Defense of Democrascies till nyhetsbyrån AP.

Senast i april bombade Turkiet kurdiska baser i Syrien och i Irak, trots att amerikanska styrkor befann sig i närheten. En indikation på hur svår relationen mellan de två allierade just nu är. Amerikanska soldater patrullerar sedan dess vid den turk-syriska gränsen som en slags fredsbevarande styrkor.

I ett slags försök till försoning har USA lovat att man kommer att övervaka vapenanvändandet från YPG:s håll noga. Ytterligare en fråga som kommer att diskuteras när Trump och Erdogan möts kommer därför troligtvis att vara att öka informationsutbytet gällande Syrienkriget.

”Göra Raqqa till IS grav”

Erdogan har sagt att hans resa till Washington kommer att innebära en milstolpe i Turkiet-USA-relationerna. Dock är de två allierade helt oeniga kring hur en kommande offensiv mot den av IS självutropade kalifatshuvudstaden Raqqa ska gå till. Turkiet anser att man har resurserna att leda offensiven.

– Låt oss, stora Amerika, alla koalitionsmakter, och Turkiet, enas och göra Raqqa till IS grav, sa Erdogan i slutet av april.

I USA har arbetar man utifrån principen att koalitionen av YPG-milisen och arabiska oppositionsgrupperingar har störst möjlighet att ta kontrollen av Raqqa.

”Går igenom en övergångsperiod”

Trump var snabb med att gratulera Erdogan efter den omröstning som hölls i Turkiet i april, för att utöka presidentens makt, trots att valet kritiserades av bland annat Europarådet som ansåg att det funnits risk för valfusk. En anledning kan vara att Trump försökte mjuka upp Erdogan inför beslutet om att beväpna YPG, skriver Foreign Policy. Även inbjudan till Washington kan ses på samma vis, resonerar artikelförfattaren.

Men i så fall har Erdogan synat draget. Han sa vid en presskonferens nyligen att USA:s beslut att beväpna YPG påminner om en naiv rest från Obamaregeringen, och antydde att han kommer att behandla Trumpregeringen som om den fortfarande inte har alla rutiner på plats ännu vad gäller utrikespolitiken.

– USA går igenom en övergångsperiod just nu. Turkiet måste gå försiktigt fram, sa han enligt Washington Post.

Andra frågor på agendan:

  • Erdogan lär också försöka sätta hårt mot hårt i frågan om att USA bör lämna ut Pennsylvaniaboende predikanten Fethullah Gulen, som Erdogan menar låg bakom det misslyckade kuppförsöket i Turkiet förra sommaren.
  • Han lär även pressa USA om att släppa Reza Zarrab, en turkisk affärsman som anklagas för pengatvätt och som misstänks för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran, skriver AP.
  • Även USA kan komma att kräva att ett flertal fängslade amerikaner släpps från Turkiet. På önskelistan finnas också en punkt om att den anti-amerikanism som vuxit i Turkiet sedan kuppförsöket ska stävjas, skriver AP.