Inte aktuellt att förbjuda barn på Uppsalas förskolor

Publicerad 2020-03-25

Ännu så länge får barn med föräldrar som är arbetssökande eller föräldralediga vara kvar på förskolan.

I Falkenberg, Boden, Ånge och Luleå är barn till föräldralediga och arbetslösa föräldrar inte välkomna till förskolan. Inom Uppsala kommun är de dock fortsatt välkomna.

– Enligt skollagen får vi inte begära att föräldrarna ska hålla sina barn hemma, säger Helena Hedman Skoglund, ordförande i utbildningsnämnden.

För att minska trycket på personalen på förskolorna har flera kommuner beslutat att stoppa barn till arbetslösa och föräldralediga från att gå i förskolan under coronaviruspandemin, vilket Sveriges Radio Ekot var först att rapportera om.

Falkenberg, Boden, Ånge och Luleå är kommunerna som hittills har infört förbudet som dock inte är förenliga med skollagen.

– Vi vet om att vissa andra kommunen har tagit det här beslutet, och även vi har tittat på frågan. Men enligt skollagen får vi inte begära att föräldrarna ska hålla sina barn hemma från förskolan, säger Helena Hedman Skoglund, ordförande i utbildningsnämnden, som berättar att det heller inte är aktuellt inom Uppsala kommun.

– Just nu gör vi den bedömningen att vi heller inte har det behovet ännu. Många vårdnadshavare väljer redan att hålla sina barn hemma. Där det behövts har vi också kunnat ordna det genom dialog med föräldrar som är föräldralediga eller arbetslösa.

Helena Hedman Skoglund, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Förskolor vittnar om kaos

Förskolor som Aftonbladet har varit i kontakt med vittnar dock om stora problem att få ihop verksamheten. Men enligt Helena Hedman Skoglund är bilden att det på de flesta håll fungerar okej.

– Vi har en bra dialog med både skolor och förskolor, och där upplever man just nu att det hittills fungerar bra. Sedan finns det så klart säkert undantag, och lägesbilden kan komma att förändras.

Kan det bli aktuellt längre fram?
– Det kan ju bli så att regeringen tar beslut i frågan längre fram, så det är inte omöjligt, och då får vi ta ställning till det då.

Varför tror du att vissa kommuner väljer att bryta mot skollagen?
– Det kan jag inte svara på. Det kanske är så att man har ett annat läge i dessa kommuner och att man därför tvingats till det.

Meteorologerna varnar för höga pollenhalter.

Höga halter av pollen kan ställa till det

I Uppsala varnar meteorologerna för att pollenhalterna kan komma att öka dramatiskt under den här veckan till följd av det varma och soliga vädret, vilket kan komma att bli ett stort problem för vårdnadshavare att bedöma om barnen är förkylda eller inte.

– Det är olyckligt att det sammanfaller just i det läget vi har då skolbarn ska stanna hemma vid minsta symptom, det är jag helt medveten om, fortsätter Helena Hedman Skoglund.

Hur ska man som förälder resonera om man tror att det bara är allergi?
– Jag är inte rätt person att bedöma vissa symptom.