Tillträdande Teliachef tror på Bonnieraffären

Joakim Goksör/TT

Uppdaterad 2019-11-12 | Publicerad 2019-10-25

Allison Kirkby tillträder som ny vd för Telia under andra kvartalet 2020, enligt teleoperatören.

Allison Kirkby ser fram emot att jobba vidare med det omstridda Bonnier Broadcasting-förvärvet, när hon tar över som Telias nästa vd till våren.

Hon hyllas samtidigt som en favorit från början till vd-jobbet av Telias avgående ordförande Marie Ehrling.

Både telekomindustrin och media befinner sig i en stökig period präglad av stora omställningar, enligt Allison Kirkby.

– Vi måste som industri ställa om. Jag vet att Telias lag redan gör ett bra jobb med omställningen. Jag hoppas att jag kan föra det vidare, säger hon på en pressträff tillsammans med Telias avgående ordförande Marie Ehrling.

Stödjer strategi "fullt ut"

Det handlar enligt Kirkby om att ställa om det mesta: infrastrukturen, IT-system och processer. Målet är att kunna ge Telias kunder den bästa möjliga upplevelsen.

Danska TDC, som Kirkby har lett fram till beskedet om att hon nu tar över som Telia-vd, har nyligen splittrats upp i två bolag: ett för tjänster och ett annat för infrastrukturen.

– Det TDC går igenom är helt rätt för TDC och det är absolut rätt för Danmark. Telia har valt en helt annan strategi, som jag fullt ut stödjer. Det handlar om att investera i den bästa infrastrukturen och kombinera det med de bästa digitala tjänsterna, för att kunna leverera de bästa möjliga tjänsterna till kunderna, säger Kirkby.

Kirkby tillägger att hon är lika angelägen som den befintliga Telialedningen att få Bonnier Broadcasting-affären i hamn.

– Och jag ser verkligen fram emot att få se de planer och strategier de har för framtiden, säger hon.

"En av våra favoriter tidigt"

Telias ordförande Marie Ehrling säger samtidigt att bolaget var förberett på en vd-rekrytering när Johan Dennelind sade upp sig i september.

– Allison identifierades som en av våra favoriter tidigt, säger hon.

Enligt Ehrling har valet fallit på Kirkby då hon visat att hon kan leda stora företag, med fokus på tillväxt och starkt ledarskap.

– Vi tycker att du lever upp till alla kvalifikationer som vi har identifierat i denna process, säger Ehrling.

Beskedet om att Kirkby tar över som vd för Telia kom under torsdagskvällen. Hon ska tillträda under andra kvartalet 2020.

Kirkby kommer närmast från danska TDC, men har tidigare lett Teliakonkurrenten Tele2.

Leds av tillförordnad chef

Kirkby får jobbet sedan företrädaren Johan Dennelind, trots storägaren statens invändningar, lagt ett bud på Bonnier Broadcasting, där bland annat tv-kanalen TV4 ingår.

Telia leds sedan Dennelind avgick av finanschefen Christian Luiga som tillförordnad vd.

Valberedningen i Telia har inför vd-bytet beslutat att nominera Lars-Johan Jarnheimer, även han tidigare på Tele2, till ny ordförande efter Ehrling.

Svenska staten är största ägare i Telia, med 38,4 procent av aktierna.

Följ ämnen i artikeln