Ekonomen: Botten har gått ur börsen

Uppdaterad 2020-03-18 | Publicerad 2020-02-28

I veckan kopplade coronaskräcken sitt grepp om den globala ekonomin och fick världens börser att störtdyka.

När de kan tänkas vända uppåt igen är ytterst osäkert.

– Botten har gått ur, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

I takt med att allt fler fall av coronaviruset upptäckts i Iran och Italien och med nya smittade i andra europeiska länder har börskurserna rasat flera dagar i rad. Under fredagen föll Asienbörserna med tre till fyra procent. I Europa föll index i Frankfurt och Storbrittanien med runt fem procent och i Stockholm gick det ner med 4,1 procent.

Sparekonomen Frida Bratt på Nordnet.

Stockholmsbörsen har hittills den här veckan fallit cirka 12 procent. Nordea jämför veckan med den värsta tiden i samband med finanskrisen 2008.

”Det är läskigt”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, beskriver utvecklingen som dramatisk.

– När smittan nådde Italien nådde skräcken börsen. Tidigare var det lite osäkert hur skulle bli, då såg vi fall varannan dag. Nu är det blodröda siffror varje dag, botten har verkligen gått ur. Det är läskigt, säger hon.

Rasen beror på att Kinas marknad stannat upp efter utbrottet och osäkerhet kring hur viruset kommer fortsätta spridas.

– Det blir stora störningar när allt står stilla där. Produktion ligger nere och människor håller sig inne och slutar konsumera, säger Frida Bratt.

Slår mot industrin

Corona drabbar alla branscher, men har slagit hårdast mot exportföretag med Kina som viktig marknad eller industrier med produktion i landet. Även flygbolag drabbas, då resandet minskar i fotspåren av coronarädslan och mängder av flyg ställt in till drabbade regioner.

Hur länge kan börsfallet fortsätta innan vi har en börskrasch?

– Det är svårt att säga för vi vet inte hur det kommer utveckla sig. Men det måste vända snart om det inte ska bli ett förlorat år för industrin. Och många har redan förlorat mycket pengar, säger Frida Bratt.

För att vända världsekonomin behövs goda nyheter.

– Att smittan verkar mattas av i Kina är en liten ljusning. Men vi måste få fler nyheter om att spridningen mattas av. Och kanske att regeringar och centralbanker börjar med stimulanser för att få igång tillväxten. I Hongkong har man börjat ge folk pengar i handen för att de ska börja konsumera mer.

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu