Trump: Kim bad om ursäkt för provskjutningar

Moa Kärnstrand/TT

Publicerad 2019-08-10

Sydkoreas och USA:s pågående militärövning får Nordkorea att se rött.

Senast i natt provsköt Pyongyang robotar ut mot Japanska sjön som svar – och Nordkorea kommer inte att sluta med testerna förrän övningen är slut, uppger Kim Jong-Un för Donald Trump.

Sydkoreas och USA:s gemensamma militärövning Dong Maeng, som betyder allians på koreanska, pågår just nu på Koreahalvön. De båda allierade övar med jämna mellanrum tillsammans, främst försvarsstrategi om Sydkorea skulle angripas från norr men också på att skydda andra allierade i regionen. Övningarna är ofta stora, med majoriteten av soldaterna från Sydkorea men med i vissa fall så många som 60 000 amerikanska militärer på plats.

Nordkorea har alltid fördömt övningarna, som landet betraktar som hot.

Löfte från Trump

Efter det historiska mötet mellan Donald Trump och Nordkoreas högste ledare Kim Jong-Un i Singapore förra året lovade Trump att USA skulle dra ner på sina militärövningar tillsammans med Sydkorea, som en gest för att få en bra start på förhandlingarna om fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Vita Huset höll sitt löfte och ställde in den övning som var planerad till augusti förra året.

– Vi kommer att spara oerhörda summor pengar. Jag tycker dessutom att det är mycket provokativt, sade Donald Trump då vid en presskonferens och syftade på övningarna.

Både Sydkorea och Japan reagerade med förvåning.

Inte oväntat

Men förvånande är det knappast att USA och Sydkorea nu ändå håller en gemensam militärövning, säger Asienkännaren Niklas Swanström till TT.

Han är själv på väg till Pyongyang bland annat för att undersöka hur utvecklingen har tagits emot där.

Nordkorea har inte gjort någon hemlighet av vad man tycker. I juli meddelade man att förhandlingarna med USA kan falla samman och provsprängningar av kärnvapen och missiler återupptas om USA och Sydkorea håller sin planerade övning. De senaste veckorna har Nordkorea genomfört en rad testskjutningar av kortdistansmissiler "som varningar till omvärlden", enligt Kim Jong-Un – senast i natt då två robotar ska ha avfyrats.

– Det är förstås ett sätt att utöva tryck på alla inblandade, men utan att provocera USA för mycket. Hade man testat långdistansmissiler, då hade USA reagerat väldigt annorlunda, säger Niklas Swanström.

Nordkoreansk ursäkt

Pyongyang ser ett avslutande av militärövningarna som en förutsättning för fortsatt dialog, uppger Kim Jong-Un enligt Donald Trump.

På Twitter skriver presidenten att Kim i ett långt brev klagat på de "fåniga och dyra" övningarna och att den nordkoreanske ledaren vill ses och inleda förhandlingar när övningarna är färdiga, samt att robottesterna inte kommer att avslutas förrän dess.

"Jag ser fram emot att träffa Kim Jong-Un inom en inte alltför avlägsen framtid!", skriver Trump och tillägger att brevet från Kim innehöll "en liten ursäkt" för de nordkoreanska testerna.

Inget konkret

Vad USA har lovat Nordkorea i det avseendet är en tolkningsfråga, enligt Niklas Swanström. Men oavsett så har löftet ett bäst-före-datum.

– USA och Sydkorea har en militär allians. Och övar man inte, ja, då har man ingen militär förmåga. Att man ställde in förra året var unikt och hade man gjort det igen är frågan hur det hade påverkat kapaciteten, säger han.

Inte mycket har gått framåt sedan Trumps och Kims möte i Singapore. Tidigare i somras träffades de båda ledarna på nytt i den avmilitariserade zonen på Koreahalvön och enades om fortsatta samtal. Men ett grundläggande problem i relationen är just att parterna inte specificerat vilka eftergifter de kan tänka sig att göra i avspänningens namn, konstaterar Swanström.

– Nordkorea har bara sagt att de är villiga att titta på en kärnvapennedrustning. Så egentligen har de inte gått med på någonting.

Kortad övning

Då vore det direkt märkligt av USA att inte fortsätta sina övningar, särskilt i och med att det finns starka röster i Trumps närhet som förespråkar hårdare tag mot Pyongyang.

– Det går nog ganska tuffa samtal i den amerikanska administrationen gällande Nordkorea just nu. Trump förlitar sig på sin relation med Kim utan att se vilka begränsningar Kim har i sitt system – han kan inte bara släppa sina kärnvapen, säger Swanström.

Mycket pekar dock på att den pågående militärövningen kommer att avslutas före planerat datum. Den är dessutom mindre än normalt, vilket kan tolkas som en gest från Washington medan Nordkorea sannolikt ser det som ett spel för gallerierna och att USA inte är beredda att möta deras krav.

– Det här är givetvis inte bra för relationerna och både USA och Sydkorea är oroade att situationen ska eskalera.