Misstroendeomröstning mot Kurz på måndag

TT-Reuters

Publicerad 2019-05-21

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP). Arkivbild.

Det stormar i Österrikes regering efter den politiska skandal som lett till att flera ministrar lämnat regeringen.

Förbundskansler Sebastian Kurz kommer att utse en övergångsregering – och står samtidigt själv inför en misstroendeomröstning.

Beskedet om en misstroendeomröstning mot förbundskanslern kommer dagarna efter det skandalösa avslöjandet att Heinz-Christian Strache, tidigare ledare för högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ) och vice förbundskansler, på en inspelning diskuterar med en kvinna han trodde var en släkting till en rysk oligark. De pratade bland annat om att rigga offentliga upphandlingar.

FPÖ har regerat i koalition med Kurz konservativa Folkpartiet (ÖVP), och Strache lämnade alla sina uppdrag efter avslöjandet.

Ministrar slutar

I måndags avgick samtliga FPÖ-ministrar i regeringen sedan Kurz föreslagit att inrikesminister Herbert Kickl (FPÖ) skulle sparkas. Dagen efter bekräftade Österrikes president att samtliga FPÖ-politiker som satt i regeringen har slutat, med undantag för utrikesministern.

Misstroendeomröstningen mot förbundskanslern kommer att äga rum vid ett extrainsatt möte på måndag nästa vecka, meddelar parlamentets talman.

FPÖ – som varit Kurz koalitionspartner – skulle stödja en votering mot Kurz, uppgav flera medier under tisdagen. Det dementerades sedan av FPÖ som hävdar att partiet blivit felciterat och inte bestämt hur det kommer att ta ställning i en omröstning.

Presenterar ministrar

En övergångsregering väntas nu styra landet under de kommande tre månaderna och fram till valet som planeras hållas i september.

Kurz säger att han kommer att presentera regeringens nya ministrar senast under tisdagskvällen.