Viruskarantän på Julön ”värre än fängelse”

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2020-02-07

I en flyktingförläggning på en avlägsen ö i Indiska oceanen sitter hundratals personer i karantän. Här hamnar australier som vill resa hem från det virusdrabbade Wuhan i Kina.

Men boende på Julön rasar över att deras hem har förvandlats till isoleringsplats.

De har välkomnats av kackerlackor. Och dålig internetuppkoppling.

Belinda Chen och hennes barn finns bland de omkring 270 personer som i två veckor kommer att hållas i karantän i en flyktingförläggning på Julön. Chen anade att det inte skulle bli tal om någon lyxvistelse, men trodde inte att det skulle vara så här.

– Den dåliga hygienen gör det värre än ett fängelse. Jag blev illamående när jag gick in i badrummet, det var insekter och flugor överallt, säger Chen till det australiska mediebolaget ABC , och tillägger att barnen inte vågar nudda sina sängar.

Australier som flugits ut ur det virusdrabbade Wuhan på flygplatsen på Julön, där de ska sitta i karantän i två veckor.

”Behandlas som djur”

En annan familj berättar att de har fått en smutsig babysäng och att deras lakan inte verkar ha blivit tvättade. Andra menar att renligheten är "acceptabel" i delar av anläggningen, även om det tycks råda konsensus kring att de delade badrummen lämnar en del att önska.

Många känner sig oroliga över att smittas med coronavirus, på grund av de gemensamma ytorna.

– Det känns som om vi är en grupp djur, säger en av de evakuerade, som hellre hade hållits isolerad i sitt hem.

Personer med medborgarskap eller uppehållstillstånd i Australien har i omgångar flugits ut ur Wuhan – den kinesiska stad som är centrum för utbrottet av coronaviruset. Innan de får komma hem måste de sitta isolerade i 14 dagar på Julön, som är australiskt territorium.

Australiens premiärminister Scott Morrison inspekterar ett av rummen på flyktingförläggningen på Julön. Bilden är från förra året.

Kritik

På den mest avlägsna delen av en ö, som redan ligger på en av världens mest fjärran platser, får en flyktingförläggning nu agera karantänbyggnad.

Här har annars tusentals migranter hållits sedan 2003 i enlighet med Australiens hårdföra migrationspolitik, som kritiserats av såväl FN som rättighetsgrupper. Många på flykt har kommit hit sjövägen eftersom det har setts som lättare att gå i land här än att nå det australiska fastlandet.

Fram tills nu låg dock förläggningen nästan i dvala. Den öppnade igen förra året efter att ha stängt 2018 – men nu bor här bara en familj som kämpar mot deportation. Driften kräver dock hundra personer, så australiska skattebetalare har hittills betalat motsvarande över 160 miljoner kronor för att hysa fyra personer.

Många som hamnat i karantän på Julön har varit kritiska till hela idén. Merparten är australier av kinesisk härkomst och bland de som väntade på att evakueras från Wuhan fanns det vissa som frågade sig huruvida ”vita australier” skulle komma att behandlas annorlunda. Läkare har också gett tummen ner till isoleringsplanen.

Den australiska regeringen anser dock att det här är den bästa lösningen på kort sikt.

– Jag kan inte tömma ett sjukhus i Sydney eller Melbourne eller Brisbane. Jag har ingenstans där vi kan hysa vad som kan bli hundratals människor och Julön är byggt i det syftet, sade inrikesminister Peter Dutton nyligen.

”Virusön”

Missnöjet gror också bland befolkningen på Julön.

När flyktingförläggningen öppnade hamnade ön i centrum för den polariserade debatten om Australiens flyktingpolitik. Och nu har den i stället blivit synonym med coronaviruset. Att tidningen West Australian nyligen skrek ut VIRUSÖN i tjocka svarta versaler på sin förstasida gjorde inte saken bättre.

– Hela världen har vänt sina blickar mot Australien och ser att människor återigen blir inspärrade på Julön. Det är en hysterisk åtgärd och det kommer att förstöra vår turistindustri, säger borgmästare Gordon Thomson till tidningen The Guardian.

– Vi är en koloni. Det är så vi behandlas.