Supersvart – det mörkaste materialet någonsin

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2019-09-13

Med hjälp av små nanotuber av kol har forskare vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA skapat det svartaste materialet någonsin. Ett material som suger upp 99,96 procent av allt infallande ljus och som är så svart att det kan få en gnistrande diamant att till synes försvinna helt och hållet.

Med hjälp av mikroskopiska kolfilament har amerikanska forskare skapat det svartaste materialet någonsin. För att demonstrera sin upptäckt lät de det ingå i en konstinstallation där en gnistrande diamant till synes försvann framför ögonen på förvånade börsmäklare.

Kan något som är helt svart bli ännu svartare? Inte i teorin, kanske, men i praktiken. För hittills finns inget material som suger upp precis allt av det ljus som träffar det. Något som vi uppfattar som svart kan alltså alltid bli lite svartare, och nu har forskare vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA skapat det svartaste materialet någonsin.

Ett rörligt mål

Upptäckten gjordes mer eller mindre av en slump när forskarna lät mikroskopiska kolfilament eller nanotuber växa till pyttesmå träd på en aluminiumfolie som dessförinnan hade etsats med klor. På så sätt, skriver de i tidskriften ACS-Applied Materials and Interfaces, har de fått ett material som fångar 99,96 procent av det infallande ljuset, oavsett vinkel, vilket gör det till det svartaste någonsin.

– Vårt material är tio gånger svartare än något annat material, men enligt min mening är det svartaste svart ett rörligt mål. Någon kommer att hitta ett ännu svartare material, och så småningom kommer vi att förstå de bakomliggande mekanismerna som gör att vi kan skapa det ultimata svarta, säger Brian Wardle, professor i flyg- och rymdteknik vid MIT.

Den svarta diamanten

För att demonstrera sin upptäckt lät forskarna materialet ingå i en konstinstallation där en 16,78 karat stor gul diamant, värd runt 19 miljoner kronor, täcktes med de små kolfilamenten. Konstverket ställdes ut på New York-börsen och effekten blev slående. Den annars så gnistrande ädelstenen till synes försvann i ett svart tomrum, ännu svartare än bakgrunden.

Förutom i konstens tjänst kan materialet komma till användning inom optik och astronomi, tror forskarna, exempelvis för att förbättra olika typer av bländare och därmed teleskopens möjligheter att upptäcka exoplaneter.