Edward Snowden ger ut självbiografi

Uppdaterad 2019-09-18 | Publicerad 2019-09-17

Världens mest kända visselblåsare, Edward Snowden, ger i dag ut sin självbiografi.

Boken ”I allmänhetens tjänst” är Snowdens personliga berättelse efter att ha avslöjat att USA massövervakat både den egna och andra länders befolkning.

– Jag var i högsta grad en person som den mäktigaste regeringen i världen ville skulle försvinna, säger han till The Guardian.

Edward Snowden var 29 år när han 2013 läckte mellan 50 000 och 200 000 dokument om den amerikanska signalunderrättelsetjänstens globala massövervakning.

De hemligstämplade dokumenten hade han smugglat ut från sin arbetsplats NSA, National Security Agency, på Hawaii. Utvalda journalister fick materialet och kunde sedan avslöja att USA samlade in information om amerikanska och utländska medborgare med hjälp av bland annat europeiska underrättelsetjänster, inklusive svenska FRA.

Den första nyheten, att USA övervakat all trafik hos telejätten Verizon, slog ner som en bomb den 5 juni 2013. Det fortsatte med avslöjandet att NSA hade direkt tillgång till data från flera internetgiganters servrar där man samlade in bland annat ljud- och videosamtal, bilder och e-post.

”Ville bara att jag skulle försvinna”

Fyra dagar senare berättade Edward Snowden från ett hotellrum i Hongkong att det var han som var läckan. Han anklagades genast av USA för spioneri. USA:s dåvarande spionchef kallade avslöjandet ”ett hot mot landets säkerhet”.

– Jag var i högsta grad en person som den mäktigaste regeringen i världen ville skulle försvinna. De brydde sig inte om ifall jag hamnade i fängelse eller lämnade jordens yta. De ville bara att jag skulle försvinna, säger Snowden nu i en exklusiv intervju med The Guardian.

Lika uppmärksammat som avslöjandet var också jakten på Snowden, som lämnat Hawaii för Hongkong utan att berätta något för sin familj. Väl i Hongkong insåg han att USA skulle lyckas få honom utlämnad från det kinesisktillhörande området. Målet blev istället Ecuador, där han tänkte söka asyl.

Resan var tvungen att gå via länder som USA inte hade utlämningsavtal med. Men redan vid första stoppet, Moskva, drog USA in Snowdens pass.

Istället fick Snowden asyl i Ryssland.

Något som gjort honom extra kontroversiell. Han har genom åren anklagats för att vara Putins nickedocka, men både Storbritannien och USA har i utredningar kommit fram till att det inte finns några tecken på att Snowden agerat spion åt Ryssland.

Snowden berättar för The Guardian att Ryssland försökt få ur honom hemlig information genom förhör, men utan att lyckas.

Han bor fortfarande i Ryssland med sin hustru Lindsay Mills, som var hans flickvän redan vid tiden för läckan. I boken tar Edward Snowden med anteckningar ur hennes dagbok från 2013.

”Ed, vad har du gjort?”

Mills kände inte till pojkvännens planer.

”Ed, vad har du gjort? Hur ska du komma tillbaka från det här?”, skrev hon bland annat i dagboken.

Den dåvarande presidenten Barack Obama försvarade till en början övervakningen med argumentet att den var nödvändig efter terrorattackerna i USA den 11 september i jakten på terrorister.

Men snart blev påtryckningarna hårda, allt fler avslöjanden under året visade att NSA övervakat både makthavare som tyska förbundskanslern Angela Merkel och befolkning i länder som Tyskland, Frankrike och Brasilien.

En ny lag, The USA Freedom Act, instiftades 2015 som tvingade NSA att förändra och begränsa sig i den typ av större insamling av amerikanska telefonsamtal som Snowden avslöjat.

Frågorna högaktuella

Efter det har allt fler delar av NSA-övervakningen släckts ner eftersom myndigheten ska ha haft svårt att verifiera äktheten i data från telefonbolagen och informationen till slut inte setts som särskilt värdefull, skriver New York Times.

I april skickade NSA en rekommendation till Vita huset om att sätta stopp för övervakningen i sin helhet eftersom den juridiska och logistiska bördan var tyngre än förtjänsten.

USA:s nuvarande president, Donald Trump, har dock begärt att övervakningssystemet ändå ska få förlängt tillstånd i USA:s kongress.

För Snowden, som i dag är 36 år gammal, har livet lugnat sig något. Han berättar för The Guardian att han inte upplever att han är en lika polariserande individ längre och att han inte känner sig lika jagad. Men senast 2017 kallades han för både ”spion” och ”förrädare” av Donald Trump.

Det ryktades också, samma år, om att Ryssland övervägde att lämna över Snowden till USA, som en slags gåva till Trump för att i utbyte få lyfta sanktioner. Något som aldrig skedde.

Frågorna som Edward Snowdens avslöjande lyfte är däremot fortfarande högaktuella. I dag, menar Snowden, är det framförallt internetjättar som Google och Facebook som övervakar oss genom datainsamling, snarare än den amerikanska staten.

– Den största faran ligger fortfarande framför oss, med utvecklingen av artificiell intelligens som exempelvis ansiktsigenkänning, säger han till Guardian.

USA stämmer Snowden

I samband med boksläppet har USA:s justitiedepartement beslutat att stämma Edward Snowden, rapporterar Huffington Post. Orsaken uppges vara att han brutit mot den tystnadsplikt som han ålagt sig som tidigare anställd av CIA och NSA. Ett av målen med stämningen ska vara att lägga beslag på alla intäkter som boken väntas generera.