Sand från Sahara orsakar dis i södra Sverige

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2019-04-25

Diset beror till stor del på partiklar som svepts upp i en sandstorm i Sahara för någon vecka sedan. Arkivbild.

Tycker du att det är ovanligt disigt? Det är sand som svepts upp från Sahara och dragit in över södra Sverige.

– Luftkvaliteten är ganska dålig, säger miljöutredare Max Elmgren.

Ett smogliknande dis ligger över de södra delarna av landet från i princip Gävle och neråt.

– Det är sand från en sandstorm nere i Sahara för någon vecka sedan. Sedan transporterades sanden upp i den högre atomsfären och fördes hit med snabba, starka vindar, säger Max Elmgren, miljöutredare vid miljöförvaltningen på Stockholm stad.

De mikroskopiska partiklarna är helt enkelt extremt små sandkorn – 2,5 mikrometer i diameter. Den vanligaste källan annars för partiklar av den här storleken är kolförbränning. Levande celler brukar ha en storlek på ungefär tio mikrometer i diameter.

I blodomloppet

– Eftersom diset till stor del består av ganska små partiklar som är mer hälsofarliga så är luftkvaliteten ganska dålig. Så folk som har problem med astma kan känna ganska stora problem i dag och behöver medicinera extra, säger Max Elmgren.

Partiklar från till exempel avgaser och bilar som river upp asfalt är större och då kan kroppen på egen hand förhindra att de orsakar besvär.

– De mindre tränger längre in i lungorna och är de tillräckligt små tränger de in i blodomloppet, säger Elmgren.

Bakgrundshalterna i Stockholm är fem gånger högre än normalt, från tio mikrogram per kubikmeter till nu 50–60 mikrogram per kubikmeter.

Ganska ovanligt

SMHI:s meteorolog Moa Hallberg bekräftar att väderkartorna visar att partiklarna kommer från Sahara. De stora rörelserna i luftsystemen har gjort att sanden svepts norrut och även drabbat länder som Danmark, Tyskland och Polen.

Men diset kan också ha andra orsaker.

– Det har även rört sig in en varmfront så att den fuktigare luften kommit in, säger hon.

Att Saharasand sveps upp är relativt ovanligt och inträffar någon gång per år i södra Sverige men mer sällan så långt norrut som Stockholm, enligt Max Elmgren. De höga halterna väntas hålla i sig någon dag till och rådet för dem som är känsliga är att kanske inte ge sig ut på en rask långpromenad.

– Vädret ser inte ut att ändra sig de närmaste dagarna. Tills det börjar blåsa från ett annat håll är det nog kvar men det kan gå i stötar.