Fängelse för termosliga – låg bakom sprängdåd

Utpekad gängledare frias

Publicerad 2020-01-10

Termosligan låg bakom flera allvarliga sprängdåd i Malmö. Nu döms tre män till långa fängelsestraff för inblandning i dåden - men den utpekade hjärnan bakom ligan frias.

Tingsrätten anser inte att bevisen mot 28-åringen räcker.

Den 9 december 2018 skadades en 18-årig man svårt när en termosbomb detonerade inne i ett trapphus på Söderkulla, Malmö. 18-åringen fick allvarliga splitterskador i ansiktet och vänster underarm bortsprängd.

Han var springpojke åt tyngre kriminella och hade fått instruktioner om att sätta bomben utanför en lägenhet.

Vid undersökning av trapphuset hittade kriminaltekniker rester av en plåttermos.

Polisen har varnat för termosbomberna.

Idag kom domen mot termosligan som ligger bakom flera sprängdåd i Malmö. Mot en jourbutik på Lantmannagatan, en lokal på Ridspögatan och en lägenhet på Söderkulla.

En man döms till tre år och tio månaders fängelse för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. En annan får fyra år och två månaders fängelse för bland annat medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse.

18-åringen som skadades svårt döms till två års fängelse för allmänfarlig ödeläggelse.

Vindsförråd ledde till liga

Den 28-åring som pekats ut som hjärnan bakom sprängdåden frias i brist på bevis. Han döms till en månads fängelse för olaga hot.

Det var tack vare polisens spaning på 28-åringen och personer i hans omgivning samt mot en lägenhet med tillhörande vindsförråd som polisen kunde nysta upp härvan kring termosbomberna. Förrådet användes som gömma av ligan.

När lägenhetsinnehavaren var utomlands gjorde polisen en husrannsakan. I förrådet fanns två kulsprutepistoler, en stor mängd ammunition, sprängdeg och elsprängkapslar. En del sprängdeg var nedstoppad i en termos.

Polisens listiga drag

Då gjorde polisen ett listigt drag. Man tog sakerna i beslag men placerade ut föremål som kunde ge sken av att det som fanns där fortfarande var intakt. Sedan ansökte åklagare om hemlig kameraövervakning vid förrådet.

Den 29 januari 2019 fångar polisens kamera hur en man iförd plasthandskar kommer upp i förrådet och söker igenom det.

Polisen följer mannens förehavanden och har även spaning på andra med kopplingar till 28-åringen. Efter cirka en vecka börjar polisen gripa misstänkta.

En jourbutik sprängdes och en lägenhet i stadsdelen Söderkulla utsattes för bombattentat. Ytterligare en lokal i Malmö utsattes för sprängdåd. Nu döms flera män.

En av dem har fångats på film när han handlar termosar på Ica Maxi kort före sprängningen Gulsparvsgatan. Övervakningskameror i butiken visar hur han står vid kassan med en stor och en mindre termos. Han uppträder ängsligt och tittar upprepade gånger över axeln in i butiken.

När åtalet kommer framgår det att ”Termosligan” köpt flera olika typer av termosbehållare på bland annat Clas Ohlsson, Ikea och Ica Maxi.

Enligt utredningen har flera av lokalerna som sprängs kopplingar till 28-åringens släktingar. Släktingar som 28-åringen ska ha varit i konflikt med. Han pekas också direkt ut som hjärnan bakom sprängningen på Söderkulla.

När ambulans och polis kom till platsen sa den drabbade lägenhetsinnehavaren att det måste vara 28-åringen som låg bakom. Vilket han sedan vidhöll i polisförhör

Men under rättegången var lägenhetsinnehavaren inte lika tvärsäker längre.

– Han sa att där och då kunde han anklaga vem som helst. Nu vara han inte lika säker, säger Chistoffer Östlind, åklagare.

Trots att polisen hittade dna från 28-åringen i vapengömman i förrådet anser inte tingsrätten att bevisen räcker för att fälla honom för sprängdåden.

Åklagare Christoffer Östlind utesluter inte att han kommer överklaga domen.

– Jag har inte läst igenom hela domen ännu. När jag har gjort det ska jag fundera på den saken.

28-åringens advokat, Martin Larsson, säger att hans klient hela tiden har förnekat påståendet att han skulle ha varit hjärnan bakom sprängningarna.

– Nu får vi se om åklagaren väljer att överklaga. Det är klart att min huvudman är nöjd med hur tingsrätten värderat bevisningen, säger advokat Martin Larsson.

PODD Varför ökar sprängningarna i Sverige?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Oisín Cantwell om den senaste tidens sprängningar i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln