EU: Egentligen inget eldupphör i Syrien

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-10-18

Beskjutningen fortsätter längs den syriska gränsen till Turkiet trots en ny överenskommelse om ett fem dagars eldupphör.

EU är inte imponerat av överenskommelsen och säger att det egentligen handlar om ett kapitulationskrav gentemot kurderna.

Det har inte ens gått ett dygn sedan Turkiet och de kurdiska styrkorna accepterade ett fem dagar långt eldupphör i norra Syrien. Men på fredagsmorgonen fortsatte beskjutningen kring syriska Ras al-Ayn.

– Fem civila dödades i ett turkiskt luftanfall mot byn Bab al-Kheir, öster om Ras al-Ayn, säger Rami Abdel Rahman, chef vid oppositionella Syriska människorättsobservatoriet SOHR, som bevakar kriget från Storbritannien.

Rök steg mot himlen från staden under förmiddagen och skottlossning hördes från den turkiska grannstaden Ceylanpinar, rapporterar Reuters.

– Det är sporadisk artillerield och man kan höra skottlossning i staden Ras al-Ayn, säger Rami Abdul Rahman.

Erdogan nekar

Både turkisk militär och deras allierade syriska milis deltog i striderna mot kurdledda SDF-alliansen, enligt SOHR.

– Trots avtalet att stoppa stridandet fortsätter luft- och artilleriangrepp mot de stridandes positioner, civila bosättningar och sjukhuset, säger Mustefa Bali, talesperson för de kurdiska styrkorna.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan förnekar att det pågår strider. Han hotar att dra i gång offensiven igen i större skala på tisdag kväll om kurderna inte följer avtalet om att dra sig undan från gränsområdena.

Pausen i striderna tillkännagavs efter att USA:s vicepresident Mike Pence och Erdogan träffats i Ankara på torsdagen.

Vita husets talesperson Stephanie Grisham säger nu att det "tar tid" innan avtalet om eldupphöret faktiskt får effekt på marken.

Många har flytt

Sedan USA drog undan soldater från regionen, vilket möjliggjorde Turkiets offensiv, har SDF nått en överenskommelse med den syriska regimen om att låta dess styrkor gå in i de kurdiskkontrollerade områdena för att hjälpa till att stoppa Turkiets framryckningar. Men det är inga problem enligt Erdogan eftersom Turkiet inte har några planer på att stanna kvar i områden under regimens kontroll.

SOHR uppger att över 300 000 personer är på flykt i området sedan Turkiet inledde sin offensiv. FN säger att det rör sig om runt 166 000 personer.

Över 220 kurdiska kombattanter har dödats i strider, samt över 180 turkstödda syriska rebeller, enligt SOHR:s uppgifter. I samband med striderna uppges 72 civila ha dödats, varav merparten på den kurdiska sidan.

Turkiet har gått med på att avsluta sin militära offensiv helt – om kurdiska styrkor lämnar gränstrakter där den turkiska regeringen vill upprätta en "säker zon" 32 kilometer in på syrisk mark längs gränsen.

"Krav på kapitulation"

Avtalet har kritiserats från flera håll. EU-ledarna anser att det är otillräckligt och uppmanar Turkiet att avsluta offensiven och "respektera internationella humanitära lagar".

– Det så kallade eldupphöret är inte vad vi förväntade oss. I realiteten är det inte ett eldupphör, det är ett krav på kapitulation för kurderna, säger EU:s permanenta rådsordförande Donald Tusk.

I USA är Trumps politiska motståndare inom Demokraterna kritiska. Även republikanska ledamöter i kongressen ifrågasätter Trump-administrationens agerande.

Erdogan säger att cirka 2 miljoner flyktingar av de cirka 3,6 miljoner som finns i Turkiet kan flyttas in i den säkra zonen, om den även innefattar städer som Dayr al-Zawr och al-Raqqa. Kritiker har sagt att det som pågår längs gränsen egentligen är en etnisk rensning.

Den turkiske presidenten säger också att USA är landets partner, men också att han i nästa vecka ska diskutera frågan om zonen med Rysslands president Vladimir Putin.

PODD Syrienkriget - vad händer efter efter vapenvilan?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily reder vi ut vad som egentligen händer i Syrien med utrikesreporter Nivette Dawod.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen