Skärpt straff för bostadsrättssvindel i Malmö

TT

Publicerad 2019-10-17

Hovrätten över Skåne och Blekinge skärper fängelsestraffen för två av de som varit inblandade i den stora svindlerihärvan i bostadsrättsföreningen. Arkivbild.

Dyr klocka, flygresa och gratis användning av fyra hyrbilar – ordföranden i en av landets största bostadsrättsföreningar dömdes först till fängelse i ett år och tre månader efter att ha tagit emot mutor värda drygt 870 000 kronor. Nu skärper hovrätten straffet.

Mutorna kom från representanter för företag som bostadsrättsföreningen hade mångmiljonaffärer med. I den omfattande svindlerihärvan som utspelat sig i Malmö dömdes ytterligare två personer som betalat mutorna till fängelse – i ett år respektive tre månader.

När ärendet nu avgörs av hovrätten över Skåne och Blekinge står det klart att bostadsrättsföreningens tidigare ordförande döms till en ytterligare månad i fängelse – och rätten bedömer att de mutor han tagit emot snarare varit värda närmare en miljon kronor.

Även straffet för byggföretagaren skärps. Han döms nu till ytterligare en månad i fängelse, för grovt givande av muta.

Bostadsrättsföreningen, som nu har en ny styrelse, betalade under en treårsperiod miljontals kronor för olika bygg- och renoveringsprojekt med lånade pengar. Föreningen misstänks ha blivit blåst på pengar genom att projekten i vissa fall inte blev av eller att kostnaderna var orimligt höga