Förslag: Fler vapenbrott ska ses som grova

TT

Publicerad 2019-07-02

Fler vapenbrott ska bedömas som grova, och grova vapenbrott ska kunna ge högre straff. Tullverket ska också få utökade befogenheter.

Det är några av förslagen som regeringens särskilda utredare nu presenterar för att bekämpa skjutvapenvåldet och sprängningarna i Sverige.

Förra året skedde 306 skjutningar i Sverige och 162 fall av allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning. För att få en effektivare bekämpning av den här typen av brott föreslår utredare Kazimir Åberg att maxstraffet ska höjas från dagens sex till sju års fängelse för grovt vapenbrott och brott mot tillståndsplikten för explosiva varor.

Utredaren föreslår också en utvidgad kvalifikationsgrund för att fler vapen och explosiva varor ska ses som särskilt farliga, så att fler gärningar ska bedömas som grova eller synnerligen grova.

– Vad gäller synnerligen grovt brott mot vapenlagen har den tillämpats väldigt restriktivt, och vad gäller lagen om brandfarliga och explosiva varor så har den vid synnerliga grova brott, så vitt vi vet, aldrig använts, säger Kazimir Åberg.

Lättdolda vapen

Bland annat föreslås att inte bara vapnets effekt utan även dess utformning eller konstruktion ska kunna ligga till grund för att brott ska bedömas som grovt, exempelvis om det är ett vapen som är lätt att dölja. I bedömningen om brottet ska anses grovt bör man också beakta om vapnet förekommer i en kriminell miljö, säger Åberg.

– Det kan vara platser där personer som är kriminellt belastade uppehåller sig, exempel i en bostadslägenhet. Eller om man påträffar kriminellt belastade personer i en personbil med vapen.

Dessutom föreslås att Tullverket får utökade befogenheter. I dag kan tullen hålla kvar försändelser som misstänks innehålla narkotika. Myndigheten bör också kunna stoppa paket som man misstänker innehåller exempelvis handgranater, enligt utredaren.

Mål om ikraftträdande 2020

Förslagen ska nu ut på remiss. Om remissinstanserna visar stöd för förslagen är målet att de kan träda i kraft nästa år, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Vi behöver göra mer för att stoppa de här skjutningarna och sprängningarna i Sverige. Den viktigaste förändringen som förelås här är att fler brott ska kvalificeras som grova brott, så att man får längre fängelsestraff.

Damberg välkomnar också förslaget om att ge Tullverket större befogenheter.

– Tullverket har haft skarpa befogenheter att stoppa knark in till Sverige, men de behöver få ytterligare befogenheter för att stoppa också vapen och explosiva varor. Vi måste i större utsträckning hindra vapnen från att komma in i Sverige, säger han.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell anser att det är bra om förslagen blir verklighet, men det kommer inte lösa problemen, säger han.

– Det står inte alls i relation till de problem vi ser. Jag tror att många väntar sig politisk handlingskraft. Att man tar tag i det på riktigt, säger han.

– Vi vill bland annat se fördubblade straff för gängkriminella, särskilda visitationszoner och skärpta straff för dem som påträffas med sprängmedel, säger Johan Forssell.