Lundastudentens pappa torteras i Azerbajdzjan: ”Omvärlden måste agera”

Publicerad 2024-02-28

Forskaren Gubad Ibadoghlu torteras i Azerbajdzjan. Hans dotter, Zhala Bayramova, bor i Sverige och försöker få honom friad

Zhala Bayramovas pappa torteras i Azerbajdzjan efter att han granskat landets korruption.

Nu jobbar UD på att få hennes far fri – men regeringen vill inte införa sanktioner än.

– Det rätta hade varit att införa samma sorts sanktioner som förs mot Iran och Ryssland, säger Zhala Bayramova.

I början av februari gick Azerbajdzjan till val och president Ilham Aliyev, som styrt landet med järnhand sedan 2003, vann för femte gången i rad.

Valet, som av flera experter dömts ut som riggat, sker i skuggan av att antalet politiska fångar tredubblats på ett år.

En av de 300 fängslade är Zhala Bayramovas pappa, forskaren och opinionsbildaren Gubad Ibadoghlu, 52.

– Omvärlden måste agera, men det gör den inte, säger Zhala Bayramova, 25, som i dag studerar vid Lunds universitet.

Hon driver nu en intensiv kamp ihop med advokater i Europadomstolen för att få sin far friad.

Men tiden är knapp.

Gubad Ibadoghlu har länge kämpat för ett demokratiskt Azerbajdzjan. Han har bland annat granskat landets korruption.

Men när han var på tillfälligt besök i sitt hemland för att träffa sin sjuka mamma greps han av polisen. Sedan torterades han. I dag delar han en 15 kvadratmeter liten fängelsecell med fyra andra och nekas sjukvård. De gånger han får träffa advokater är besöken övervakade.

– Det är frustrerande, för omvärlden vet om allt detta, men gör inget, säger Zhala Bayramova.

”För rädda att riskera sina affärer”

Zhala Bayramova säger att det inte räcker att EU och FN fördömer landet för att fria hennes pappa och andra. Det som krävs, enligt henne, är att det slutar investeras i landet.

– Omvärlden är för rädda att riskera sina affärer. EU säger att de baserar sig på mänskliga rättigheter. Varför är azerbajdzjaner inte människor? 

På grund av EU:s sanktioner mot Ryssland och osäkerheten i Suezkanalen har Azerbajdzjan blivit en viktig korridor för handeln mellan väst och öst. För att komma runt sanktionerna är det många EU-länder som investerar i och köper azerbajdzjansk olja och gas.

– Varje gång de diskuterar handeln i EU-parlamentet ignorerar de alla anklagelser och bevis för att landet är korrupt och dåligt för miljön, säger Zhala Bayramova.

Sveriges handel

Sverige bedriver handel med Azerbajdzjan. Enligt reportagesajten Blankspot genomförde UD en representationsträff för svenska företag förra året, trots att många hoppade av.

Den svenska regeringen är även emot sanktioner, trots påtryckningar från riksdagspolitiker.

– Det rätta hade varit att införa samma sorts sanktioner som förs mot Iran och Ryssland, säger Zhala Bayramova.

UD beslutade även, också enligt Blankspot, att öka finansieringen till forskningsinstutet ISDP med en miljon kronor förra året. Institutet, som verkar i regionen, har anklagats för kopplingar till den azerbajdzjanska regimen.

Samtidigt försöker UD att få Gubad Ibadoglu friad, dock bakom stängda dörrar.

– Jag uppskattar att Sverige jobbar på det, och jag tycker att de behandlar mig bra och alltid lyssnat på mig, säger Zhala Bayramova.

UD skriver i ett mejl till Aftonbladet att regeringen signalerat till EU att de bör vara redo att införa sanktioner om Azerbajdzjan skulle kränka Armeniens territorium, eller om situationen förvärras. De kommer att fortsätta att lyfta frågan om Gubad Ibadoghlu i bilaterala kontakter.

Zhala Bayramova har själv blivit misshandlad av Azerbajdzjansk polis två gånger i samband med demonstrationer och säger att hon nu lever med PTSD. Sedan 2021 studerar hon vid Lunds universitet.

– När jag kom till Sverige så kände jag mig för första gången som människa. Jag upptäckte också att jag har en pollenallergi. I Sverige finns det mycket vacker natur, men i Azerbajdzjan har man huggit ner alla träd, säger hon.

Här grips Zhala Bayramova i samband med en feministisk demonstration i Azerbajdzjan 2021.