Stor räd mot Gazas största sjukhus

Publicerad 2024-03-19

Israeliska militären har lagt upp egna bilder från räden.

Israels militär har genomfört ytterligare en räd mot Gazas största sjukhus, al-Shifa.

Enligt militären dödades 20 Hamasmedlemmar – palestinska myndigheter uppger att civila mist livet.

”Sjukhus ska aldrig vara slagfält”, säger Världshälsoorganisationens chef på X.

Följ ämnen
Israel

Tidigt på måndagsmorgonen genomförde israeliska militären (IDF) en omfattande räd mot al-Shifa-sjukhuset i Gaza City.

Vårdinrättningen är Gazas största, men är bara delvis fungerande efter ett flertal attacker från den israeliska militären.

– Vi är fast här inne på avdelningen. En granat har träffat första våningen på vår byggnad, och flera har skadats. En man dog, vi kunde inte rädda honom. Vi kan endast ge första hjälpen, vi kan inte operera eftersom det varken finns el eller vatten, beskrev den 31-årige kirurgen Amer Jedbeh för BBC under måndagen.

Bilder har släppts från israeliska militären.

Han uppgav också att två patienter som fått livsuppehållande vård dött eftersom alla maskiner slutat fungera när elen strypts inför räden.

– Kollegor i huvudbyggnaden säger att det finns flera skadade där som behöver opereras, men vi kan inte nå dem och de kan inte ta hit patienterna.

Israel har återkommande hävdat att terrorstämplade Hamas kontrollerar sjukhusbyggnaden och har kommandocentraler i tunnlarna – något som Hamas nekar till.

– Vi vet att högt uppsatta Hamasterrorister omgrupperat inne på al-Shifa-sjukhuset och använder det för att beordra attacker mot Israel, sa IDF-talespersonen Daniel Hagari i går.

Man uppgav också att 20 personer dödats och 200 gripits, och beskrev samtliga som Hamasterrorister.

Bilden från det Hamaskontrollerade hälsodepartementet och civila palestinier på plats är en annan.

– Vi hörde plötsligt explosioner och bombningar, kort därefter började stridsvagnar rulla in. De kom från den västra vägen och körde mot al-Shifa, sedan hörde vi skottlossning och ännu fler explosioner, sa tvåbarnspappan Mohammad Ali, 32, till nyhetsbyrån Reuters.

– Det ser ut som en återinvasion av Gaza City.

Fördöms av WHO

Ett stort antal palestinier som tagit skydd på al-Shifa sågs också fly söderut.

Hälsodepartementet uppgav att IDF begått krigsbrott genom att attackera sjukhusbyggnader utan omtanke om patienter, vårdpersonal eller internflyktingar.

Man beskrev också att explosionerna orsakat en brand som lett till att kvinnor och barn dött av kvävning, och att räddningsåtgärder stoppades av beskjutning från IDF, uppger The Guardian.

Varken uppgifterna från IDF eller hälsodepartementet har gått att verifiera via oberoende källor.

Den blodiga händelsen fördömdes i går av Världshälsoorganisationen (WHO).

”Sjukhus ska aldrig vara slagfält. Vi är mycket oroliga över situationen på al-Shifa-sjukhuset i norra Gaza, som innebär fara för vårdpersonal, patienter och civila.”, skrev WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på X i går.