Åkesson portas från Nobelfesten

Publicerad 2022-10-25

SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson får inte delta på årets Nobelfest.

”Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism” skriver stiftelsen i ett pressmeddelande.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson får inte delta på Nobelfesten i år, uppger Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande. Partiledaren fick heller inte medverka förra året.

”Nobelstiftelsens styrelse har i år inte sett någon anledning att ompröva sitt tidigare beslut att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare till Nobelfestligheterna. Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism” skriver stiftelsen.

Att partiet är en del av regeringsunderlaget och är Sveriges näst största parti ändrar inte på något.

”Den respekten ligger även till grund för de insatser som firas och uppmärksammas när Nobelpristagare och gäster från hela världen bjuds in till Nobelprisutdelningen och banketten den 10 december”, skriver stiftelsen.

Riksdagens andra partiledare är inbjudna, skriver TT.

Medverkar på festen gör även ambassadörer som är stationerade i Sverige. I år får inte Ryssland och Belarus ambassadörer medverka.

”Nobelstiftelsen återkommer med mer information om programmet för prisutdelning och bankett, svenska och internationella gäster samt huvudbordets placering i början av Nobelveckan” står det i pressmeddelandet.

Nobelbanketten 2019.

Följ ämnen i artikeln