Signalfel bakom tågolyckan i Indien

Publicerad 2023-06-03

Nästan 300 personer har dött och mer än 900 har skadats efter tågolyckan i Indien.

Ett signalfel tros vara förklaringen till olyckan, skriver India Today.

”Det här är allvarliga frågor som kräver ett svar”, skriver Saket Gokhale, talesperson för oppositionspartiet Trinamol på Twitter.

Olyckan inträffade fredag kväll runt 19.00 lokal tid. Hundratals ambulanser och mängder med räddningsenheter skickades då till olycksplatsen, i Odisha, i nordöstra Indien.

Enligt den preliminära utredningen ska tågolyckan bero på ett signalfel. Passagerartåget, som körde i en hastighet å 120 kilometer i timmen, tros ha hamnat på ett sidospår och krockade då med ett parkerat godståg, enligt India Today.

Flera vagnar spårade ur och då kolliderade ett tredje tåg, också ett passagerartåg, med de urspårade vagnarna, skriver Hindustrian Times.

Olyckan ägde rum i Odisha, Indien.

Vraken ska bärgas

Under lördagen fortsatte räddningsarbetet på olycksplatsen, uppgav en talesperson för järnvägsministeriet för nyhetsbyrån AP. Men under dagen slutade räddningsarbetarna att hitta överlevare.

Nästa steg för järnvägsmyndigheten är att bärga vagnarna.

Räddningspersonal hjälper folk ut ur det kraschade passagerartåget.

Premiärministern till olycksplatsen

Under fredagskvällen uttalade sig premiärminister Narendra Modi på Twitter. Han skriver bland annat att han är ”omskakad” av händelsen.

”I denna sorgens stund går mina tankar till de sörjande familjerna”, skriver han vidare på Twitter.

De senaste åren ska järnvägsspåren ha förbättrats i Indien de senaste åren efter flera satsningar på infrastrukturen. Trots det är tågolyckorna vanliga i landet.

Fredagens olycka klassas som den fjärde dödligaste någonsin i Indien.

Följ ämnen i artikeln