Stoppade gängmord – fruktar för sitt eget liv: ”Psykosläge”

Egna orden: Det fanns inget alternativ

Publicerad 2024-03-11

Han stoppade ett gängmord kopplat till Foxtrotkonflikten genom att lämna tips till polisen.

Nu lever ”informatören” gömd och fruktar för sitt liv.

– Det fanns inget alternativ. Jag ville inte ha mord på mitt samvete, säger mannen till Aftonbladet.

Dagar innan jul åker två unga män – en 17-åring och en 22-åring till Borlänge. Ingen av dem bor i staden, utan i Stockholm, men de åker till Borlänge för att de har fått ett uppdrag – ett beställningsmord.

Uppdraget ska de ha fått av den tidigare, numera mördade Foxtrotmannen Mustafa ”Benzema” Aljiburi, enligt utredningen.

Samtidigt dras en 32-årig man in i planerna. Han sysslar med narkotikaaffärer och tror först att det gäller en sådan.

Men det visar sig handla om en planerad dödsskjutning riktad mot en anhörig till gängmannen Ismail ”Jordgubben” Abdo.

Detta hade kunnat bli ännu ett dödligt våldsdåd i Foxtrotkonflikten.

Men så blir det inte.

Anledningen är att 32-åringen, som själv är i den kriminella miljön, gör en farlig insats. När han får reda på att det inte handlar om narkotikaaffärer utan mordplaner vill han själv inte bli inblandad – han pratar därför med polisen om vad som är på väg att ske.

– Jag har inte varit Guds bästa barn, men för de flesta av de kriminella personerna finns det gränser, säger mannen till Aftonbladet i dag.

– När jag fick kännedom om att det skulle handla om mord, då tänkte jag, jag vill inte ha det på mitt samvete. Så jag ringde polisen och berättade vem som planerades att skjutas. Vem som hade beställt det. Men jag kunde aldrig ana att mitt liv skulle hamna i den här situationen.

Vapen som polisen tagit i beslag.


”Psykosläge”

Efter 32-åringens första larm tog det tid innan polisen slog till. Under tiden hann panikkänslorna växa i honom.

– Jag har aldrig i hela mitt liv pratat med polisen förutom när jag har varit på förhör. Men nu var jag tvungen att vända mig till dem. Det fanns inget annat alternativ.

Mannen berättar att han själv inte vågade säga nej till gängledaren. Han var rädd för att bli indragen i konflikten och själv bli en måltavla.

Enligt mannen var Mustafa ”Benzema” Aljiburi desperat och angelägen att få uppdraget gjort.

I samtal med polisen förklarade 32-åringen att personer var på väg till Borlänge och att han inte ville att någon ska dö. Han var rädd för sitt liv och bad om skydd och råd. Samtidigt fortsatte han att uppdatera polisen när nya order kom från Aljiburi och andra inblandade.

I flera dagar var han i en lägenhet med torpederna. 32-åringen säger att han var beredd att ta skotten själv.

– Jag var nästan i psykosläge, att vara i ett läge där du är med torpeder och samtidigt har du kontakt med Polismyndigheten. Att behöva gömma mobilen och gömma sig och hitta på att man ringer en taxi. Man hoppas på att inte bli upptäckt. Hade de upptäckt att jag ens talade med polisen hade jag kunnat bli ihjälskjuten.

32-åringen berättar att 17-åringen bett honom om godis, innan det planerade dådet.

– Han är på väg att döda någon och hans önskning är att få godis. Vi pratar om barn som ska döda andra personer, som inte har konsekvenstänk. Han tror att det är fredagsmys och vill ha godis innan han ska mörda någon.

Måltavlan om mordplanerna: ”På mig?”

Under tiden hade polisen, tack vare tipset, inlett en spaningsinsats. Snart grep polisen en man i en bil där det även fanns vapen. Kort därefter genomförde polisen en husrannsakan i 32-åringens lägenhet där ytterligare tre personer greps.

Den anhörige till Ismail Abdo, som var måltavla, har i polisförhör förklarat att han tror att han är måltavla på grund av att han är släkt med gängtoppen.

Någonting som även åklagaren menar.

När polisen säger till släktingen att någon har planerat ett mord på honom svarar han:

– På mig?

Släktingen förklarar att han inte haft kontakt med Ismail Abdo på flera månader.

En av de misstänkta fångas på övervakningsfilm.

Fick fly

32-åringen som suttit häktad fram tills nyligen har i dag försatts på fri fot och det finns inga misstankar mot honom.

Han berättar för Aftonbladet att händelsen har fått enorma konsekvenser för honom. Han har fått en del hjälp från polisen, men upplever inte att den varit tillräcklig för att han ska känna sig trygg.

– Jag själv hade ingen vinning i att ringa till polisen. Det har havererat mitt liv. Jag visste inte att det skulle sluta på det här sättet. Jag är fortfarande stolt över att jag har räddat liv, men mitt liv numera är att jag är på flykt.

Han är kritisk till regeringens hantering av våldsvågen – och skyddet för de som väljer att samarbeta med polisen. Han pekar på samordningen mellan myndigheter och hur polisen även skyddar närstående.

– Regeringen kommer med hårdare förslag och tag. Men vad ska de göra med folk som försöker stoppa våldsvågen och vända sig till polisen? Ska de behandla mig på det här sättet, att jag själv behöver ta skydd och vara på flykt? Hade jag inte agerat hade Aftonbladet behövt skriva om flera mord i Borlänge och ytterligare hämndaktioner för de här morden, säger mannen.

Hade behövt mer hjälp

Advokaten Carolin Hartwig var mannens försvarare under processen. Efter att han släpptes fick 32-åringen hjälp av Brottsoffer- och personsäkerhetsverksamheten (Bops). Men den var enligt honom och hans advokat inte tillräcklig.

– Det centrala för honom var skyddet för hans närstående. Eftersom det helt saknades avvek han från sin placering. Han föredrog kort uttryckt att ”överlämna sig själv” för att bli dödad om så krävs, hellre än att eventuella hämndaktioner skulle drabba hans anhöriga. Vi hade hoppats att de skulle komma igång med en mer konkret och vettig substantiell planering för honom. Men vad som hände för honom var att han placerades och blev lämnad, säger Carolin Hartwig.

En av de misstänkta fångas på övervakningsfilm.

Mannens namn hemlighölls under häktningen vilket är en specialåtgärd i fall där det kan antas att fara uppkommer för att den misstänkte eller någon närstående till honom utsätts för våld eller lider annat allvarligt men.

– I det läget duger det inte att överge honom utan någon som helst försäkran om att hans närstående är säkra och att han kommer att få skydd även på sikt. Det är inte bara oseriöst utan djupt oetiskt, säger Carolin Hartwig.

Fallet hör inte till vanligheterna, att någon från den undre världen, mitt under pågående konflikt inom Foxtrotnätverket larmar polisen och agerar informatör.

– Jag hamnade i en situation som är helt otänkbar, säger mannen.

Beri Zangana

Följ ämnen i artikeln